Apotheek houden tijdens corona? Dat vraagt om creatieve maatregelen!

Apotheker Ivo Witte over de nieuwe werkwijze en de maatregelen tijdens de coronacrisis bij Apotheek Brabantpark/FarmaZorg Breda.

Het lijkt een beetje op een theater als je Apotheek Brabantpark/FarmaZorg Breda binnenkomt. Van het Chassé Theater iets verderop in de stad zijn glimmende afzettingspaaltjes met gevlochten touw geleend om de balie af te zetten. De anderhallef meter van rapper Judeska wordt in deze apotheek creatief ingevuld. Apotheker Ivo Witte praat ons bij hoe zij omgaan met deze uitdagende situatie.

Welke maatregelen hebben jullie genomen om de veiligheid te vergroten?

Ivo Witte: “We zijn snel in actie gekomen.” Hij somt op:

  • Plexiglas schermen op de balie;
  • Posters en vloerstickers attenderen op de maatregelen;
  • Er worden geen receptenbriefjes meer aangenomen;
  • Medicatiereviews via Microsoft Teams of per telefoon;
  • FTO’s, audits of andere overleggen die kunnen wachten zijn uitgesteld;
  • Patiënten met corona-verdenking krijgen medicatie thuisbezorgd.

Maar hoe doen jullie dat dan achter de balie? De gemiddelde apotheek heeft toch helemaal niet de ruimte voor zoveel afstand?

“Voor het personeel onderling is een andere insteek gekozen. Wij gedragen ons als een familie. Waarbij de anderhalve meter regel niet van toepassing is. Zo voelde het natuurlijk altijd al een beetje binnen onze team”, lacht Ivo. “Nee, anderhalve meter afstand is onmogelijk, vandaar deze insteek om de vitale werkzaamheden in de apotheek door te laten gaan. We vormen met het personeel van FarmaZorg Breda ‘een gezinsbubbel’. Met onze klanten buiten ‘de bubbel’ hebben we geen fysiek contact.”
 

“We vormen met het personeel van FarmaZorg Breda een gezinsbubbel”


En hoe zit het met de belevering van zorginstellingen?

“De bezorgers van FarmaZorg gaan niet meer naar binnen om medicatie af te leveren. Ze bellen de locatie waar ze naartoe rijden en zorgmedewerkers staan dan bij de ingang om de bestelling in ontvangst te nemen. Ook de werkvoorraden voor de locaties zijn aangepast. De samenstelling en hoeveelheden zijn nu afgestemd op de zorg voor COVID-19 patiënten. Er wordt geen medicatie retour genomen. Lege kratten gaan nog wel retour. Die hebben over het algemeen al een week in quarantaine gestaan, daar kleeft eigenlijk geen risico meer aan.”

Al met al behoorlijk ingrijpend?

“Het heeft zeker een enorme impact op onze bedrijfsvoering, écht in alle aspecten”, aldus Ivo. “En dan wil ik echt nog even benadrukken hoe ontzettend trots ik ben op ons team. Bovenop dit alles maken zij het mogelijk dat we onze werktijden fors hebben aangepast. Dit om artsen te ondersteunen in de zorg voor coronapatiënten. Zij komen pas na 17.00 uur, zodat ze daarna niet meer naar een andere afdeling hoeven. Dit heeft als gevolg dat de mutaties en nieuwe opnames pas laat ontvangen worden. Er is daarom een ploeg van 11.30 tot 20.00 uur in de apotheek.”
 

Heeft jouw apotheek ook een creatieve oplossing? Laat het ons weten en deel jouw verhaal met collega-apothekers! #samentegencorona
 

18 mei 2020