NFA helpt apothekers om zelfstandig te worden

Apothekers op weg helpen naar het ondernemerschap. Dat is de missie van het Nederlands Farmaceutisch Apothekersfonds (NFA). NFA koopt apotheken en geeft startende apothekers de gelegenheid deze over te nemen. Bart van der Arend, medeoprichter van NFA en apotheker in Sint Anthonis en Boxmeer: “Wij geloven in de zelfstandige apotheek. Echte innovatie komt vanuit het individu.”

Initiatiefnemers Dirk-Jan Seckel, Marcel Dost en Bart van der Arend

De aanleiding

“Na de invoering van het preferentiebeleid voor medicijnen in 2008 ontstond onrust in de apothekerswereld”, vertelt Bart. “Het zelfstandig apothekerschap was ineens omgeven met onzekerheid. Was het nog wel lonend? Deze onrust kregen jonge apothekers mee. Hun werd voorgehouden dat ze wel twee keer moesten nadenken voordat ze een apotheek overnamen. Banken werden veel terughoudender met financiering.” Dirk-Jan Seckel, Marcel Dost en Bart van der Arend

Ondertussen bleef het aantal apothekers dat hun apotheek wilde verkopen oplopen, vertelt Bart. “Zij wilden de overname snel geregeld hebben. Veel jonge apothekers durfden de stap niet te zetten en zo ontstond een mismatch. In het gat dat ontstond, doken ketens en apothekers met meerdere apotheken die het wel aandurfden. Zij namen veel apotheken over. Zo dreigde voor de jonge generatie het zelfstandig apothekerschap onhaalbaar te worden.”

Op weg helpen

Deze situatie was aanleiding om het NFA op te richten. NFA is een fonds dat apothekers op weg helpt naar het ondernemerschap, als een-op-een-overname niet haalbaar blijkt. Bart: “De jonge apotheker en NFA kopen samen de apotheek. De startende apotheker hoeft maar een beperkt bedrag in te leggen voor een aanzienlijk gedeelte van de aandelen. Het NFA verzorgt de rest. Hierdoor kan hij/zij in 5-7 jaar voldoende kapitaal opbouwen om de apotheek met een aanvullende lening van de bank volledig naar zich toe te trekken.”

Dit alles biedt startende beherend apothekers vele voordelen. Zonder al te veel hobbels kunnen zij een apotheek overnemen. En deze is in betrekkelijk korte tijd volledig hun eigendom, zodat zij helemaal vrij zijn om hun koers te bepalen.

De apotheker kan in vijf tot zeven jaar volledig eigenaar zijn.”

Coach

In de vijf tot zeven jaar van het overnameproces staat een coach van NFA de startende apotheker bij. Dit is een ervaren apotheker die het reilen en zeilen goed kent. Deze coach richt zich vooral op de processen in de apotheek zelf.

“Onze coaches zullen de apothekers niet vertellen wat zij moeten doen”, vertelt Bart. ”Dat moeten zij zelf bepalen, het zijn zelfstandige apothekers. Wel staan zij met hun ervaring klaar als de apothekers vragen hebben of tegen dingen aanlopen. In de loop van de tijd redden de apothekers het steeds meer zelf en verdwijnen de coaches naar de achtergrond.”

Geloof in zelfstandig apothekerschap

Wat NFA drijft, is het geloof in het zelfstandig apothekerschap. Bart: “Wij geloven dat innovatie komt van het individu, meer dan vanuit een centraal gestuurde keten. Een individu heeft daar meer speelruimte voor. Verschillende individuen kunnen elkaar inspireren met nieuwe ideeën. Zo ontstaat echte innovatie.”

Verder kan de zelfstandige apotheker volgens Bart beter inspelen op lokale omstandigheden. “Er zijn grote verschillen tussen regio’s. Als zelfstandig apotheker kun je daar veel beter op inspelen dan vanuit een keten. Jij weet immers als geen ander wat er speelt.”

Gedeeld ideaal

Het geloof in de zelfstandige apotheek is wat NFA en Mosadex bindt en tot partners maakt, vertelt Bart. “Wij versterken elkaar zeker. Ons gedeelde ideaal maakt dat wij onze apothekers graag betrekken bij de diensten van Mosadex. Andersom komen verkopende en kopende apothekers soms via Mosadex bij ons terecht.”

Daarnaast werkt NFA veel samen met DNFS, detacheerder voor de farmacie en eveneens partner van Mosadex. Bart: “Zij selecteren zorgvuldig apothekers op maat voor onze apotheken. Tevens verzorgt DNFS traineeships voor de jonge apotheker.”  

“Het beste wat ons kan overkomen, is dat apothekers het zelfstandig kunnen.”

Netwerk

Bart raadt startende zelfstandig apothekers aan te investeren in een goed netwerk van collega’s. “Ooit komt de dag dat je het helemaal zelf moet doen. Zorg dan dat er mensen zijn op wie je een beroep kunt doen als je ergens tegenaan loopt. Het beste wat ons als NFA kan overkomen, is dat apothekers het zelfstandig kunnen en tevreden terugkijken op het overnametraject.”
 

Wil je je apotheek verkopen? Of wil je er juist één overnemen? Het Apotheekloket staat voor je klaar. Neem contact met ons op.

30 november 2021