NFA als vangnet voor jonge apotheek-eigenaren

Een eigen apotheek beheren is niet voor iedere apotheker vanzelfsprekend. Want ook al is de droom er, het financiële plaatje is vaak moeilijk rond te krijgen. Des te blijer zijn apothekers Padideh Costa en Tara van der Linden. Samen beheren zij drie Service Apotheken: Aerdenhout Apotheek, Bennebroekse Apotheek en Delta Apotheek. Zonder NFA hadden zij deze overnames niet kunnen bekostigen. Tara: “Een normaal mens kan het bedrag tussen de lening van de bank en de vraagprijs moeilijk overbruggen.”

Tara van der Linden en Padideh Costa 

Padideh maakte kennis met NFA door een jaargenoot. Zij vertelde haar veel over het concept en heeft zelf ook een aantal apotheken overgenomen. “Ik wilde altijd al graag een eigen onderneming beginnen, dus haar verhaal sprak me erg aan. Toen ben ik met een recruiter van NFA het gesprek aangegaan. Dat was een fijn gesprek en na een tijdje hoorde ik dat ik twee apotheken kon overnemen. Dat zou ik dan niet alleen doen, maar samen met iemand.”

“Ik had tijdens mijn studie Farmacie niet per se de wens om een eigen apotheek te beheren”, vertelt Tara. “Maar ik werd erop gewezen dat een eigen apotheek via NFA een leuke constructie voor mij kon zijn, dus ik ben daar gaan praten. Uiteindelijk werd ik gebeld dat ze twee apotheken hadden gevonden. Eén daarvan bleek de apotheek te zijn waar ik op dat moment werkzaam was. Mijn baas had de apotheek te koop gezet en dat wist ik helemaal niet!”

Padideh en Tara zijn aan elkaar gekoppeld door Bart van der Arend, coach bij NFA en apotheker. Hij zag potentie in de apothekers en voelde dat zij elkaar goed aanvullen. Padideh: “Eerlijk gezegd vond ik het heel fijn dat ik het niet alleen hoefde te doen. Dat je iemand hebt waarmee je kunt sparren en overleggen. Natuurlijk was het ook spannend, want je kent iemand niet. Tot op heden gaat het hartstikke goed!” 

“Als je de apotheek hebt gekocht, ben je vanaf dag één mede-eigenaar.”

Coaching én zelfstandigheid

Voordat de NFA een apotheek koopt, doen ze onderzoek naar de financiën en status van de apotheek. Zo krijgen ze een goed beeld van de apotheek. Is er een andere aanpak nodig, of kan de apotheek blijven draaien zoals voorheen? “Op dat gebied biedt NFA veel ondersteuning. In het begin hadden we maandelijks contact met Bart, onze coach. We kunnen bij hem terecht voor vragen en zaken waar we tegenaan lopen. Hij is een apotheker met veel ervaring en kan ons daardoor goed van advies voorzien”, vertelt Tara.

“Je krijgt inderdaad een coach toegewezen die je door het gehele proces begeleidt, maar je bent wel heel zelfstandig. Tara en ik hebben samen bedacht wat we met de apotheken willen en hoe we dat kunnen bereiken”, vult Padideh aan. “NFA is een vangnet, en dat is een prettig gevoel. Als je de apotheek hebt gekocht, ben je vanaf dag één mede-eigenaar.”

Op eigen benen staan

NFA kijkt op de achtergrond mee naar de cijfers van de apotheken. Padideh en Tara moeten dus kwartaalcijfers en rapportages aanleveren. Tara: “Het geld van investeerders zit in onze apotheken, het is dus logisch dat ze willen zien of het goed gaat. Op basis van die cijfers kijkt NFA of we meer of minder sturing nodig hebben. In ons geval is dat steeds minder sturing. Het is de bedoeling dat je zo snel mogelijk op eigen benen staat en de investeerders afbetaalt. Daar staat een minimum van drie jaar voor, en dat hopen we ook te halen!”

Of de apothekers ook een eigen apotheek hadden gehad zonder de hulp van NFA? Padideh: “Ik heb het altijd al in mijn hoofd gehad, dus als het niet via NFA was gelukt, was ik wel blijven zoeken naar een manier waarop het ook kon lukken.” Tara: “Een normaal mens kan het bedrag tussen de lening van de bank en de vraagprijs moeilijk overbruggen. Of het moet zijn dat je vermogende ouders hebt. Ik had de NFA nodig om dit te kunnen realiseren.”

“Er hoort een apotheker op de werkvloer te staan met hart voor de zaak, dat geeft ook patiënten een vertrouwd gevoel.”

Behouden zelfstandige farmacie

Volgens Padideh houdt NFA de zelfstandige apotheek in leven. Iets wat zij heel belangrijk vindt: “Er hoort een apotheker op de werkvloer te staan met hart voor de zaak, dat geeft ook patiënten een vertrouwd gevoel. Het zou zonde zijn als zelfstandige apotheken in handen komen van ketens en daarom afnemen in volume. Hoe fijn is het dat NFA dit kan bieden én kan bijdragen aan het behouden van de zelfstandige apotheek?”

Tara vult aan: “Ik kan verkopend apothekers alleen maar aanraden om met NFA in zee te gaan en niet te verkopen aan een keten. Dan krijgen meer apothekers zoals Padideh en ik de kans om een eigen apotheek te beheren!”
 

NFA is een marktpartij van Het Apotheekloket. Samen staan we voor het voortbestaan van de zelfstandige openbare farmacie. Denk jij eraan om binnenkort jouw apotheek te verkopen? Of wil jij een eigen apotheek? Neem contact op met Het Apotheekloket of NFA. We helpen je graag verder!

9 augustus 2021