Q&A voor studenten: Een apotheek overnemen en de balans tussen zorg en ondernemen

Nadat je de studie farmacie hebt afgerond, overweeg je om ondernemer te worden. Een apotheek overnemen is in dat geval een optie, maar eigenlijk heb je geen idee waar je moet beginnen. We krijgen veel vragen van studenten over het overnemen van een apotheek. ‘Waar kan ik terecht en is er nog wel ruimte voor zorgverlening?’ Mariska Pesser, apotheker en ervaringsdeskundige, beantwoordt jullie meest brandende vragen.

Hoe vind ik de juiste mensen die mij kunnen adviseren bij het overnemen van een apotheek?

Als je een apotheek over wilt nemen, hoef je dit niet alleen te doen. Misschien werk je bij een apotheek waar je jezelf in kunt kopen, maar het kan ook zijn dat je hebt gehoord dat er een apotheek te koop is. In beide gevallen heb je adviseurs nodig om het financiële plaatje helder te krijgen. Zij zorgen ervoor dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Er zijn verschillende gespecialiseerde accountantskantoren en adviesbureaus die je kunt benaderen.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een accountantskantoor of adviesbureau?

Elke overname is maatwerk. Het is daarom van belang dat je een adviseur hebt die onafhankelijk is en alleen met jouw pet op voor je aan de slag gaat. Het Apotheekloket kan een rol spelen in het maken van een goede keuze. Na een gesprek over jouw wensen leggen zij contact met een betrouwbare adviseur. Ook kunnen zij helpen bij het maken van een plan, waardoor je stapsgewijs steeds dichter bij jouw doel komt: het verkrijgen van een eigen apotheek.

Hoe ga je om met het grote verantwoordelijkheidsgevoel als startend ondernemend apotheker?

Een apotheek beheren brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee. Het is daarom begrijpelijk dat veel starters bang zijn dat ze niet genoeg ervaring hebben. Vergeet niet dat je niet voor niets je apothekersdiploma hebt gehaald! Door te denken dat je het kunt én gewoon te doen leer je vanzelf hoe je om moet gaan met het verantwoordelijkheidsgevoel. Je zelfvertrouwen groeit en voor je het weet, weet je niet meer beter.

Hoe verdeel ik mijn tijd tussen het ondernemen en zorg verlenen?

Deze balans is voor iedereen anders. Dat is ook meteen het grote pluspunt van je eigen baas zijn; je kunt je eigen accenten aanbrengen in de organisatie. Afhankelijk van jouw eigen interesse leg je het accent meer op ondernemen of meer op de farmaceutische taken. Het vak van de apotheker zal zich echter altijd bevinden op de grens tussen geld verdienen en optimale zorg verlenen. Dat is en blijft een uitdaging!

Mag ik bepaalde taken dan ook zomaar overdragen?

Er zullen altijd taken zijn die je minder leuk vindt om te doen, maar die wel bij jouw takenpakket horen. Maar ben jij net iets meer ondernemer dan zorgverlener, dan is het echt geen schaamte om farmaceutische zaken over te dragen. Zeker als je gaat werken binnen een maatschapsverband is het vrij makkelijk om iedereen te laten doen waar hij of zij goed in is.
 

Heeft deze Q&A jouw twijfels weggenomen en wil jij een apotheek overnemen? Het Apotheekloket helpt je graag. Neem contact op met Renée via T +31 6 11 90 70 30 of E renee@hetapotheekloket.nl.

Heb jij ook een brandende vraag? Laat het ons weten!

28 juli 2020