Ambitie in de apotheek: Jan stoomt zich klaar voor een eigen apotheek met het TOP-programma

Jan de Boer is AIOS bij Service Apotheek van der Sluis en deelnemer van het TOP-programma. Benieuwd hoe het TOP-programma Jan helpt zich voor te bereiden op een eigen apotheek? Jan vertelt alle ins en outs.

“Mezelf klaarstomen voor een eigen apotheek en de kansen bij Het Apotheekloket op zelfstandig ondernemerschap: dat gaf me bij Mosadex Groep direct een goed gevoel.” Als we Jan de Boer spreken is hij het TOP-programma en zijn specialisatie tot openbaar apotheker aan het afronden. Waarom hij voor het TOP-programma van Het Apotheekloket (Mosadex) koos? “Dit was dé kans om mijzelf te verdiepen in het stuk ondernemerschap wat ook bij het runnen van een apotheek hoort.”  

Ambitie 

Jan is jong en ambitieus. “Tijdens mijn studie merkte ik snel dat de openbare apotheek het beste bij mij past. Dat je echt iets kan betekenen voor de patiënt, dat geeft voldoening.” Toch gaat Jan’s interesse verder dan geneesmiddelen en patiëntcontact. “Ook het runnen van een bedrijf achter de apotheek spreekt mij aan. Ik heb ervaring opgedaan in het bestuur van een studievereniging. Daar merkte ik dat complexe vraagstukken rondom bedrijfsvoering en sturing geven aan een bedrijf, goed bij mij passen.”  

Hoe ziet Jan het voor zich, zelfstandig een apotheek runnen? Dat heeft hij duidelijk in beeld. “Team gevoel is belangrijk. Waar dat kan, moet je met z’n allen een lolletje kunnen maken. Maar ik ben een nuchtere Fries. Als team moeten we ook hard kunnen werken en service verlenen aan de patiënt.” Verder gelooft Jan in innovatie en meegaan met ontwikkelingen. “Tegenwoordig zijn er zó veel mogelijkheden. Als apotheker wil ik mij kunnen focussen op de vraag ‘waar help ik patiënten mee op weg?’.  Door bedrijfsprocessen goed en efficiënt in te regelen, komt er ruimte om mijn rol als zorgverlener te pakken.” 

Ondernemerschap  

Jans visie sluit precies aan bij Het Apotheekloket. Met het TOP-programma krijgen jonge, ambitieuze apothekers de kans om verder te kijken dan de apotheek. Welk proces gaat vooraf aan Dé Medicatierol? Hoe run je als zelfstandig openbaar apotheker een team? En wat kan Mosadex betekenen voor de apotheek? Voor Jan was het TOP-programma de juiste aanvulling op zijn specialisatie.

“Het TOP-programma bood de handvaten om mijzelf klaar te stomen voor het ondernemerschap. Tijdens bedrijfsbezoeken heb ik vragen kunnen stellen aan mensen die je normaalgesproken niet ontmoet. Ook vond ik het een groot voordeel om twee opleiders te hebben, in twee verschillende apotheken. Zo zie je hoe het eraan toe gaat in de praktijk. Het hielp me bedenken wat ik wel en niet wil als ik in de toekomst een eigen apotheek heb. Tijdens het TOP-programma maak je op een laagdrempelige manier kennis met alle facetten van het zelfstandig ondernemerschap. Als je de ambitie hebt om in de toekomst een apotheek over te nemen, dan raad ik je zeker aan om mee te doen aan het TOP-programma. Ik voel me klaargestoomd!” 

Er zijn nog plekken beschikbaar in de nieuwe lichting van het TOP-programma. We vertellen je graag meer! Mail direct naar info@hetapotheekloket.nl of lees verder op deze pagina

9 oktober 2023