Het TOP-programma voor de openbaar apotheker van de toekomst

Wil jij alles uit jouw specialisatie halen? En met een voorsprong beginnen aan jouw loopbaan als openbaar apotheker? Voor jonge apothekers heeft Het Apotheekloket samen met Service Apotheek het Toekomst Opleidingsprogramma (TOP) ontwikkeld. Een aanvulling op de vervolgopleiding tot openbaar apotheker specialist vanuit de KNMP.

Het TOP-programma voor de openbaar apotheker van de toekomst

Het TOP-programma 2.0 is een doorontwikkeling. De naam van het TOP-programma: ‘Talent Ontwikkel Programma’ is veranderd in ‘Toekomst Ontwikkel Programma’. Het TOP-programma 2.0 staat open voor alle AIOSsen werkzaam bij een apotheek die een afnemersrelatie heeft met Mosadex.


Waarom het TOP-programma?

Wil je in de toekomst een eigen apotheek? Dan ben je niet alleen zorgverlener, maar ook ondernemer. Dat vraagt om extra kennis op het gebied van bijvoorbeeld personeelsmanagement, financiële zaken en farmalogistiek. Bij het TOP-programma bereiden we je voor op het ondernemerschap zodat jij niet voor verrassingen komt te staan. En zodat je kunt onderzoeken of het ondernemerschap iets voor jou is.

Tijdens het TOP-programma gaan we dieper in op regionale samenwerking, bedrijfsvoering, apotheekovername, juridische zaken en contractering. Zo bereiden we je optimaal voor op de zelfstandige openbare farmacie. En onderscheid jij je van andere apothekers.

Ervaringen van onze TOPpers

Apotheker in opleiding Dylan van de Vusse: “Ik wil zoveel mogelijk leren én zien. Dat kan door ervaring op te doen binnen twee teams, twee opleiders, verschillende huisartsen en verschillende processen.”

Benieuwd hoe een werkdag in de apotheek eruit ziet? Ik neem je graag mee!

Apotheker in opleiding Ivona Brozina: “Doordat je vier uur per week krijgt om aan je opleiding te besteden, hoef je dit niet tussen taken door te doen. Je krijgt alle tijd en ruimte om je op je opleiding te richten. Dat vind ik prettig.”

Benieuwd waarom ik mezelf heb aangemeld? Ik vertel het je graag!

Apotheker in opleiding Mark van der Slijk: “Je volgt de opleiding in een apotheek waar de eigenaar een zelfstandige ondernemer is, dus er is een grote rol weggelegd voor het ondernemerschap. Zo krijg je het hele spectrum van de openbare farmacie te zien.”

Deelname mogelijkheden

Als apotheker in opleiding betaal je niets voor het TOP-programma. Deelnemen kan op twee manieren:

  1. AIOS met vaste Mosadex-opleider
  2. AIOS met eigen opleider – jouw werkgever

De verschillen tussen de twee opties leggen we uit in de tabel hieronder.

Ambassadeur

Bij deelname word je automatisch ambassadeur van Het Apotheekloket. Zie dit als een wederzijdse samenwerking. Jij werkt mee aan bijvoorbeeld een interview, maar kan rekenen op extra begeleiding en ondersteuning tijdens je loopbaan.

Inhoud van het TOP-programma

Door colleges, bedrijfsbezoeken, uitwisseling en sociale activiteiten komen de volgende onderwerpen aan bod:

1. Samenwerking
Goede relaties met andere zorgverleners in jouw regio zijn cruciaal voor een succesvolle openbaar apotheker. In het TOP-programma nemen we je mee in het belang van goede relaties, hoe je deze opbouwt en onderhoudt. Zo loop je bijvoorbeeld een dag mee met een huisarts in opleiding. We delen succesverhalen en praktijkvoorbeelden.

2. AIOS-netwerk
Jij staat er niet alleen voor. Je hebt regelmatig contact met andere jonge apothekers. Om ervaringen te delen en kennis uit te wisselen. Maar natuurlijk ook voor de gezelligheid! Zo zit je met alle andere TOPpers in een WhatsApp waar je successen en issues kunt delen.

3. Zelfstandig ondernemerschap
Hoe wil jij een apotheek runnen? Aan welke knoppen kun je draaien om het maximale uit jezelf én de apotheek te halen? Wij dagen je uit en laten je kennismaken met alle facetten van het ondernemerschap.

4. Mosadex Groep
De openbaar apotheker als expert in medicijnen, van en voor apothekers. Dát is onze passie. Je maakt kennis met onze coöperatie, de dochterbedrijven en stakeholders waar we mee samenwerken. Hierbij krijg je baanbegeleiding uit het Mosadex Groep-netwerk. En we helpen je bij het vinden van een passende baan.

5. Optioneel - ondersteuning bij onderzoek
Service Apotheek en wetenschappelijk onderzoek gaan hand in hand. Jouw bijdrage aan de wetenschap gaat verder dan het aanbod in de reguliere vervolgopleiding. In het TOP-programma gaan we op aanvraag met jou aan de slag om ervoor te zorgen dat het onderzoek die je als apotheker in opleiding moet doen, bijdraagt aan de doorontwikkeling van het vak. Het einddoel: een publicatie in het Pharmaceutisch Weekblad.

Meer weten?

Neem contact op met Het Apotheekloket via info@hetapotheekloket.nl of +31 6 11 90 70 30. Samen investeren we in jouw toekomst