Vakantiebaan in de apotheek: "Een schoolboek vertelt je niet hoe het er op de werkvloer aan toegaat"

Ervaringen opdoen binnen jouw interesse, je cv verrijken en geld verdienen. Zomaar een paar voordelen aan een vakantie- of bijbaan in de openbare apotheek. Anniek Middeldorp (22) is vijfdejaars farmaciestudent en werkte de afgelopen drie zomers met veel plezier bij Service Apotheek Sasburg. “Je krijgt tijdens je studie nauwelijks de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de openbare apotheek. Grijp daarom je kans!”

Toen een studiegenootje Anniek aansprak met de vraag of een vakantiebaan in de openbare apotheek ook iets voor haar was, hoefde ze daar niet heel lang over na te denken. ”Tijdens de sollicitatie was er meteen een goede klik en diezelfde zomer kon ik aan de slag. Na drie zomers ben ik het nog steeds niet beu.” Maar zo vanzelfsprekend was deze vakantiebaan niet voor haar. “Ik was ook één van de vele studenten die niet wist dat een bijbaan in de openbare apotheek uberhaupt een optie was.”

Opties afwegen

Dat een bijbaan in de openbare farmacie een verrijking kan zijn, beaamt Anniek. “Het is belangrijk om jezelf goed te oriënteren tijdens je studie zodat je een passende keuze kunt maken. Veel studenten gaan hun specialisatie tot openbaar apotheker in zonder ooit in een openbare apotheek te hebben gewerkt. Ik kan de opties nu goed tegen elkaar afwegen.”

Herkennen en erkennen

Anniek vindt ervaring belangrijk. Niet alleen voor op haar cv maar ook voor vakken die ze in de toekomst nog moet volgen: “Bij algemene farmacotherapie leer je over verschillende medicijnen. Door deze vakantiebaan heb ik die medicijnen al een keer in mijn handen gehad. Ik herken ze. Dan is het veel interessanter om daarover te leren en gaat dat je ook beter af.”

Ook heeft ze gezien hoe het openbaar apothekersschap in de praktijk werkt. Een ware aanvulling op haar colleges. “We krijgen wel eens een casus waarbij een patiënt aan de balie komt, maar je leert tijdens de bachelor niets over het contact met huisartsen. Tijdens mijn vakantiewerk in de apotheek heb ik geleerd dat de openbare apotheek meer is dan alleen maar recepten nakijken, zoals gesprekken voeren met verzekeraars en andere zorgverleners.”

Leren én verdienen

De ene keer was ze aan het uitvullen, de andere keer pleegde ze telefoontjes naar patiënten. Een werkdag in de openbare apotheek was erg uiteenlopend. “Ik heb ook vaak in de smartfill-ruimte vracht ingescand of medicatie thuisbezorgd bij patiënten. Het leuke eraan is dat je alle werkzaamheden een keer voorbij ziet komen en gesprekken opvangt die interessant zijn.”  

En wat de opbrengsten zijn? “Ik maak me niet zo druk om het salaris, omdat de baan goed is voor mijn ontwikkeling en het staat goed op je cv. Maar op financieel gebied hoef je je echt geen zorgen te maken!”

Gewoon doen

Voor wie ook aan een vakantie- of bijbaan in de apotheek zit te denken, heeft Anniek één advies: “Gewoon doen! Bel de apotheek of loop even binnen. De apothekers waar ik mee werk vinden het alleen maar leuk om hun kennis over te dragen aan een farmaciestudent die dezelfde interesses deelt.”
 

Wil jij ook een vakantie- of bijbaan in een openbare apotheek? Bekijk hier al onze vacatures. Nog niet overtuigd? Wij geven je 5 redenen waarom een bij- of vakantiebaan in de apotheek een goed idee is
 

> Op deze pagina vind je alle artikelen over werken in de apotheek <

2 juni 2021