Een eigen apotheek is ook voor jou weggelegd

Je bent een jonge apotheker en wilt eigenlijk niets liever dan een apotheek overnemen of er zelf één beginnen. Maar toch twijfel je. Heb ik hier wel genoeg werkervaring voor? Kan ik deze verantwoordelijkheid wel aan? Is het eigenlijk nog wel leuk als je aan zo veel regelgeving gebonden bent? Mariska Pesser is al 25 jaar zelfstandig apotheker en stelt je gerust. Zij gaat in op de zeven meest genoemde bezwaren tegen het zelfstandig apothekerschap en legt uit waarom die ongegrond zijn.

Voor een eigen apotheek heb je jaren werkervaring nodig

"Ik was 26 toen ik een apotheek overnam. Ik wist helemaal niets, ik was aan het zwemmen in die beginperiode. Maar in de loop van de jaren heb ik het allemaal geleerd. Wat ik wil zeggen: doe het gewoon. Spring in het diepe. En weet dat je er niet alleen voor staat. Kom je er niet uit? Schakel hulptroepen in. Er zijn genoeg mensen die je kunnen helpen. Doe een beroep op adviseurs en collega’s. Je kunt niet alles weten, zeker niet als je net begint, dus aarzel niet om de hulp van deskundigen in te roepen."


Mariska Pesser 

Je bent 24/7 bezig met je apotheek en hebt daardoor geen eigen leven meer

"Dat ligt eraan hoe je in elkaar zit. Ik ben iemand die makkelijk schakelt tussen werk en privé. Een zekere flexibiliteit is zeker nodig als je dit werk doet. Soms moet je achterstallig werk in de avond doen, soms krijg je een telefoontje als je in de supermarkt bent en moet je daarvoor je karretje aan de kant zetten. Aan de andere kant krijg je er ook veel vrijheid voor terug. Je mág van acht tot vijf werken, maar je bent eigen baas. Je bepaalt zelf of het noodzakelijk is dat je tijdens deze uren in de apotheek staat. Dus ergens klopt het wel dat die apotheek er altijd is. Maar je bepaalt zelf wanneer."

Je bent vooral een ondernemende zorgverlener en geen zorgverlenende ondernemer

"Als apotheker ben je zowel zorgverlener als ondernemer. Het is de kunst om daar de ideale middenweg in te vinden. Een voorbeeld: als je weinig personeel in dienst neemt, spaar je in de kosten. Als ondernemer ben je dan misschien goed bezig, maar als zorgverlener zeker niet. Neem je zoveel personeel aan dat er nooit meer een wachtrij in je apotheek is, dan verleen je goede zorg, maar zijn de kosten weer veel te hoog. Een ander voorbeeld is het inkopen van geneesmiddelen. Als bepaalde producten niet te verkrijgen zijn via je normale kanaal, maar wel via andere kanalen, bepaal je zelf of je daar winst op wilt maken of niet. Je moet hierin de middenweg zien te vinden, maar ook goed de markt in de gaten houden. Het blijft lastig om niet te veel door te schieten naar de rol van ondernemer of die van zorgverlener. Ook ik worstel er soms nog mee. Maar het is deze middenweg waar iedere apotheker naar streeft."

Het is vooral een administratief beroep

"We hebben in deze tijd veel te maken met regelgeving vanuit zorgverzekeraars. Dit maakt dat je de nodige administratie moet doen. Maar je moet daar niet te zwaar aan tillen. Elk beroep heeft zijn minder leuke kanten en het neemt lang niet al je tijd in beslag. Je kunt er ook voor kiezen om een deel van de taken die jij minder leuk vindt, uit te besteden."

Een eigen apotheek kan ik nooit betalen

"Financiën zijn absoluut geen struikelblok als je een apotheek wilt overnemen of er zelf één wilt starten. Je apotheek financier je met een lening die over een aantal jaar loopt. Het grootste deel wordt door de bank gefinancierd en de rest kun je van instanties lenen of zelf bijleggen. Je betaalt de aflossing en de rente. Schakel met Het Apotheekloket of een financieel adviseur, die kunnen jou hierbij helpen. Zij weten de weg en hebben relaties met banken en beleggers."

Ik ben bang dat ik er niet voldoende aan verdien

"Je kunt wel degelijk voldoende verdienen als zelfstandig apotheker, mits je goed beslagen ten ijs komt. Benader daarom een adviseur voordat je aan het avontuur begint. Die kan je vertellen waar je rekening mee moet houden. De locatie bijvoorbeeld. Is het een plek waar vooral gezonde jonge mensen wonen, zoals een VINEX-wijk, of een wijk met veel ouderen met chronische ziekten? Is het een apotheek in een gezondheidscentrum of een losse apotheek? Deze factoren hebben veel invloed op je verkoopcijfers en daarmee de inkomsten."

Ik ben bang dat ik het niet kan, het is zo’n verantwoordelijkheid

"Eigenlijk gaat het niet vaak mis. Alleen bij echt wanbeleid of bij aankoop of overname van een verkeerde apotheek kun je de mist ingaan. Maar voor dat laatste kun je jezelf behoeden door een goede adviseur in te schakelen. Natuurlijk heb je bepaalde eigenschappen nodig om in dit vak succesvol te zijn. Je moet goed met verschillende mensen kunnen omgaan. Je moet kunnen aanvoelen wat er speelt in je team. Je moet leidinggevende capaciteiten hebben. Maar bovenal moet je lef hebben, optimistisch zijn en risico’s durven nemen, want dat hoort bij het ondernemerschap. En ook als het niet lukt, betekent dit niet het einde van de wereld. Met de bagage die je hebt, kun je ook een prachtige baan in loondienst vinden.


Meer weten over de kansen en valkuilen van een eigen apotheek? Of heb jij de knoop doorgehakt? Neem contact op met Het Apotheekloket! 

Of lees het ervaringsverhaal van apotheek-eigenaren Waan en Lava.

19 mei 2022