200 kilometer. Dat is de reisafstand tussen Den Haag en Reuver. De ene stad aan de kust in het Westen, het andere dorp aan de grens in het Oosten. Een wereld van verschil, waar je niet zomaar naartoe verhuist. Of toch wel? Apothekers Waan (33) en Lava (29) verhuisden van Den Haag naar Limburg met een goede reden: de overname van Service Apotheken Reuver in Reuver en de Goede in Steyl. Een beslissing die niet over één nacht ijs ging.
Waan Yasen (links) en Lava Sulayman (rechts)
“Twee jaar geleden heb ik mezelf aangemeld bij Het Apotheekloket”, begint Waan. “Ik was klaar voor een eigen apotheek, had mezelf goed georiënteerd en wilde op de plek komen waar mijn ambitie lag. Na het intakegesprek dacht ik: dit gaat echt nog jaren duren, maar één jaar later werd ik al gebeld. Of ik twee apotheken over wilde nemen. Het was wel de bedoeling dat ik het met iemand samen zou doen. De vraag of ik een partner wist volgde. Tuurlijk kende ik iemand!”
Een unieke kans
“Vijf jaar geleden was Waan mijn stagebegeleider”, vertelt Lava. “Door haar heb ik gekozen voor de openbare farmacie, maar wel met de ambitie voor een eigen apotheek. We hadden een fijne samenwerking en zeiden destijds tegen elkaar: mocht het zich ooit voordoen, dan weten we elkaar te vinden. Zo gezegd, zo gedaan vroeg Waan in juni 2021 of ik interesse had om samen twee apotheken over te nemen. Dat moest ik even laten bezinken. Er waren namelijk twee vereisten: je moest de specialisatie afgerond hebben, én bereid zijn om te verhuizen. Dat eerste was geen probleem, maar de apotheken bevonden zich in ZuidOost Nederland.”
Waan en Lava wisten dat dit een unieke kans was, maar was het wel haalbaar? Voor hun gezin, maar ook financieel. Lava: “Ik laat veel achter in Den Haag. Sociale contacten, familie en vrienden. Onze kinderen zitten gelukkig nog niet op de basisschool, dus die hoefden we niet bij vriendjes of vriendinnetjes weg te halen. Uiteindelijk besloten we om het proces in te gaan. Dat was vrijblijvend tot we hadden getekend. Na het tekenen van de geheimhoudingsverklaring kregen we te horen waar de apotheken waren. De locaties waren nét te doen voor ons.”
Beren op de weg
Naast de locaties waren er een hoop andere factoren die een grote rol hebben gespeeld in het besluit om de apotheken over te nemen. Waan vertelt: “Is het een goedlopende apotheek, wat voor type overname is het, is het een investering op de lange termijn en is er concurrentie? Gelukkig heb je dan personen die je kunnen adviseren.”
De apotheek-eigenaren zijn begeleid door Het Apotheekloket en andere adviseurs, als juristen en accountants. Zowel inhoudelijk als mentaal, want het is een grote stap. “Vertrouwen in je adviseurs is dan erg belangrijk”, vervolgt Waan. Het is fijn om met iemand te sparren die ervaring heeft met overnames. En als het dan eenmaal loopt, ga je automatisch met de flow mee en verdwijnen de beren op de weg.”
Bereidheid tonen
Van het financiële plaatje hadden de apothekers nog geen kaas gegeten. “We dachten dat er altijd een bank aan te pas moest komen”, vertelt Waan. “Het koppel dat de apotheken verkocht ging met pensioen. In plaats van aan de bank, betalen wij de oud-eigenaren. In alle gevallen is dat gunstiger; met mensen valt te praten, met een bank niet. Dat heeft ook meegewogen in onze beslissing.”
“Het is niet zo dat we de overname volledig voorgefinancierd kregen”, vult Lava aan. “We moesten bereidheid tonen en een deel zelf inleggen. Dat bedrag hadden we niet zomaar op onze bankrekening staan, dus klopten we aan bij familie. Zij hebben ons gelukkig geholpen.”
Open deuren voor jezelf
Wat Lava mee wil geven aan toekomstige apotheekeigenaren? Daar hoeft ze niet lang over na te denken. “Gewoon doen! Laat je niet afschrikken en praat met andere zelfstandige openbare apothekers. Open deuren voor jezelf, zoals deelnemen aan congressen of jezelf inschrijven bij Het Apotheekloket.” Waan vult aan: “Je hoeft het niet altijd alleen te doen. Ook één apotheek kun je samen bezitten en aansturen. Samen sta je sterker. Bouw een netwerk en houd die contacten dicht bij je.”
Andere mindset
Lava woont tijdelijk in een vakantiewoning in de buurt van de apotheken, Waan rijdt elke dag nog op en neer. Tegen de zomer is de rust hopelijk wedergekeerd en zijn ze samen met hun gezinnen geïnstalleerd in Limburg. Lava: “Het is een drukke periode, maar het geeft voldoening dat je dit voor jezelf én je gezin doet. Dat maakt het verschil.”
“Laatst was ik tot laat in de avond aan het werk en ik was niet eens bekaf”, vertelt Waan. “Natuurlijk is het zwaar want alles gaat je direct aan; als iemand ziek is bijvoorbeeld. Maar eigen baas zijn is een andere mindset, en dat bevalt goed!”
Dit artikel is geschreven voor De Jonge Apotheker, het magazine van de VJA.