Hoe jouw cv je écht kan helpen

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Met onze tips gaat jouw cv je zeker helpen in je zoektocht. Een goede eerste indruk is ontzettend belangrijk als je solliciteert. Aangezien het toesturen van je cv vaak het eerste contact is met de apotheek waar je graag wilt werken, moet je cv krachtig zijn en er verzorgd uitzien. Op deze manier is de kans het grootst om te worden uitgenodigd voor een gesprek.

Er zijn veel verschillende manieren om je cv een boost te geven. Sommige kosten wat moeite en tijd, zoals het maken van een video-cv. Maar ook met wat handige snelle trucjes behaal je al een enorm resultaat. Daarom delen we hieronder hoe je extra kunt opvallen. Kies zelf welke je in gaat zetten om op te vallen bij de apotheek waar je graag zou willen werken.

Het oog wil ook wat

Zorg dat jouw cv opvalt, maar ga subtiel te werk. Een cv met neonkleuren zal zeker opvallen, maar komt het oordeel van de ontvangende apotheker niet ten goede. Heb jij moeite met het vinden van een geschikte indeling en vormgeving voor jouw cv? Zoek dan eens op Google en Pinterest naar inspiratie. Zoek bijvoorbeeld op de woorden ‘cv voorbeeld’ en je komt binnen no time tientallen prachtige cv’s tegen die je kunt gebruiken ter inspiratie. Kies vooral ook iets dat bij jou als persoon past en hou de stelregel in acht om niet meer dan drie, hooguit vier kleuren te gebruiken. Denk ook aan het gebruik van iconen en symbolen om duidelijkheid te creëren en in het oog te springen.

Maak een video-cv

Een apotheker die een vacature uitzet ontvangt tientallen cv's voor dezelfde vacature, en bijna allemaal zijn ze op dezelfde manier opgebouwd. Een filmpje geeft je de kans om je kwaliteiten op een originele manier in de verf te zetten. Wat heb je hiervoor nodig? Neem je video-cv op met wat je tot je beschikking hebt: een camera, je mobiele telefoon of een webcam. Professioneel materiaal hoef je niet te kopen, een video-cv hoeft er niet uit te zien als een tv-reportage. Het belangrijkste is dat je boodschap overtuigend en sympathiek overkomt. Tevreden over het resultaat? Plaats het bestand dan op een platform als Vimeo of YouTube, zodat je de link naar jouw clip kunt delen. Zet de link bijvoorbeeld in je sollicitatiebrief (e-mail) of in je cv.

Voeg een profielschets toe

Sluiten jouw vaardigheden niet aan bij de functie of heb jij nog niet de gevraagde ervaring in de apotheek? Schrijf dan een korte motivatie in je cv, ook wel profielschets genoemd. In deze profielschets beschrijf je vanuit de ik-persoon jezelf als persoon en geef je bijvoorbeeld aan waarom jij geschikt bent voor de functie. Zo voorkom je dat jouw cv direct in de prullenbak terecht komt.

Zet de korte motivatie bovenaan je cv, zodat jouw toekomstige werkgever jouw motivatie meteen ziet. 

Voeg vrijwilligerswerk toe

Heb je de afgelopen jaren vrijwilligerswerk gedaan? Dan moet je dit absoluut op je cv zetten. Hiermee onderscheid je jezelf. Vrijwilligerswerk laat zien dat je nieuwe ervaringen wilt opdoen, dat je je inzet voor de samenleving en dat je initiatief neemt. Let er wel op dat je niet te veel hooi op je vork neemt. Vrijwilligerswerk moet niet (te veel) ten koste gaan van betaald werk.

Maak je cv doorzoekbaar

Steeds meer werkgevers maken gebruik van zoekmachines die automatisch cv’s scannen. Het is daarom belangrijk dat bepaalde keywords in je cv staan. Zorg ook dat ze op een prominente plek staan: vetgedrukt, in een kop, etc. Op deze manier scoor je eenvoudig beter.

Welke woorden het belangrijkst zijn, verschilt per functie. Meestal kun je ze overnemen uit de omschrijving van de werkzaamheden of de opgenoemde vereisten. Zorg dus voor een goede basis van je cv en pas de details per sollicitatie aan. Het is ook handig als je goed te vinden bent op LinkedIn. Zorg dat deze gegevens ook up to date zijn én overeenkomen met de gegevens op je cv. Twijfel je of alles goed staat? Vraag dan onze gratis cv-check aan.


Kun je ook hulp gebruiken bij het schrijven van jouw motivatiebrief? Hier lees je de 5 meest gemaakte spelfouten

23 september 2020