Hoe vind ik een opvolger voor mijn apotheek?

Je apotheek verkopen. Misschien denk je er soms al over na. Je bent al lange tijd eigenaar van een apotheek en ooit komt daar het moment dat je ermee wilt stoppen. Dan is het belangrijk dat je apotheek in goede handen is. Daarom moet je tijdig op zoek gaan naar een goede opvolger. Maar hoe vind je die?

Belangrijk: laat de apotheek zelfstandig blijven

Je hebt al die jaren je eigen koers kunnen varen omdat je zelfstandig was. Natuurlijk gun je dit je opvolger ook. Je wil graag dat de nieuwe apotheek-eigenaar ervoor zorgt dat de apotheek zijn eigen, unieke gezicht behoudt en je wilt een goede prijs. Zorg daarom dat de apotheek zelfstandig blijft.

De verkoop

De verkoop van je apotheek is een proces dat uit meerdere fases bestaat. Er zijn meerdere manieren om je apotheek over te dragen aan je opvolger. Welke het meest passend is, verschilt per apotheek en eigenaar. 

Maar eerst: de opvolger vinden

Voordat je de apotheek verkoopt, moet er natuurlijk een opvolger zijn. Er zijn verschillende manieren om die te vinden:

1. Familie

Je kunt de apotheek overdragen aan een familielid, bijvoorbeeld een kind. Als deze in jouw voetsporen is getreden en zich heeft laten opleiden tot openbaar apotheker, kun je al je taken overdragen. Maar in feite kan iedereen eigenaar zijn van een apotheek. Heeft je familielid een andere achtergrond dan apotheker? Dan kan hij/zij ook eigenaar zijn. Het familielid moet dan altijd ook nog een beherend apotheker in dienst nemen. Anders mag de apotheek geen receptgeneesmiddelen ter hand stellen. 

2. Collega-apothekers 

Deze strategie van opvolging zien we vaak. Met een jongere, maar ervaren beherend apotheker vorm je bijvoorbeeld een maatschap. Een aantal jaren werk je samen en beheer je ook samen de apotheek. Je collega leert de zaak door en door kennen en brengt daarnaast kennis en ervaring mee vanuit zijn/haar eigen achtergrond. Na verloop van tijd trek jij je meer en meer terug uit de apotheek, waarna je collega-apotheker het overneemt en mogelijk ook weer een nieuwe collega zoekt. De nieuwe apotheek eigenaar is vaak jonger en daarom is de kans groot dat hij/zij de zaak nog lang zal beheren. 

3. Het Apotheekloket van Mosadex

In ons systeem hebben wij veel potentiële kopers. Wij brengen apotheken en getalenteerd personeel bij elkaar. Het Apotheekloket helpt jou in de verkoop van je apotheek, adviseert over de wijze van verkopen en brengt je in contact met de juiste professionals.

Wil je meer weten? Neem contact op met Renée van het Apotheekloket
 

Download hier de checklist 'Waar moet ik aan denken bij het overdragen van mijn apotheek'

 

25 mei 2020