Je wilt graag een eigen apotheek hebben. Misschien wil je er zelf één beginnen, misschien wil je een bestaande apotheek overnemen. Deze laatste optie heeft grote voordelen. Je bent namelijk al verzekerd van een patiëntenbestand, hebt al een lopende bedrijfsvoering die je verder uit kunt bouwen en je krijgt een positie in het netwerk van de oude eigenaar. Maar welke manieren zijn er nu eigenlijk om een apotheek over te nemen van de bestaande apotheker-eigenaar?
1. Partiële overdracht
Neem je een apotheek over via partiële overdracht, dan blijft je voorganger gedeeltelijk eigenaar. Hij/zij blijft bij de zaak betrokken en neemt er dus niet helemaal afstand van. Je voorganger werkt niet meer zelf in de apotheek. Hij/zij deelt nog wel in de winst. In de loop van de jaren wordt de apotheek geleidelijk aan helemaal van jou. Je bent dan helemaal vrij om de koers van je apotheek te bepalen. Samen met je voorganger maak je afspraken over de overdracht. Hoe lang blijft hij/zij nog betrokken bij de apotheek? Wanneer is de apotheek volledig jouw eigendom?
2. Volledige overdracht
Als een apotheker geen opvolger in beeld heeft, dan is volledige overdracht een mogelijkheid. Meestal via een tussenpartij, zoals bijvoorbeeld een accountant of Het Apotheekloket, kom je in contact met de apotheker. Als het klikt en je bent het eens over de voorwaarden zoals de verkoopsom, dan draagt de eigenaar de apotheek voor 100% aan je over.
3. Maatschapsvorming
Bij deze overdrachtsvorm treedt je toe tot een maatschap. Zo’n maatschap bestaat uit minstens twee personen. Je kunt toetreden als nieuwe maat of wanneer iemand de maatschap verlaat kun je die apotheker ook vervangen. Samen met de maten ga je een samenwerking aan om de apotheek of meerdere apotheken te runnen. Het voordeel is dat je de risico’s niet alleen draagt maar samen met de maatschap.
4. Intermediaire (financiële) partijen
Deze financiële tussenpartijen kopen een apotheek en schuiven die langzaam door aan de nieuwe apotheker. In termijnen van 10 tot 21 jaar betaal je de apotheek af. Voordelen hiervan zijn dat je direct zelfstandig te werk kan gaan en minder (of geen) eigen kapitaal mee hoeft te brengen. Nadeel is dat er aan die zelfstandigheid beperkingen zitten. Je bent nog niet volledig de eigenaar en daarom nog gebonden aan voorwaarden van de tussenpartij(en).
Welke manier is de beste?
Iedere manier heeft zijn voor- en nadelen. Wat voor jou de beste manier is, hangt af van hoe jij als persoon in elkaar zit en wat jouw (financiële) situatie is. Twijfel je nog over het overnemen van een apotheek? Apotheker Mariska Pesser gaat in op de even meest genoemde bezwaren tegen het zelfstandig apothekerschap en legt uit waarom die ongegrond zijn.
Wil je meer weten over de voordelen een eigen apotheek, wat er allemaal bij komt kijken en hoe het overnameproces in zijn werk gaat? Of ben je er al uit en wil je je inschrijven als potentieel koper en gevonden worden door apothekers die hun apotheek willen overdragen? Neem contact op met Renée van Het Apotheekloket voor meer informatie of een adviesgesprek.