Meerdere apotheken in eigenaarschap: dit zijn de voordelen en uitdagingen

Hoe is het om meerdere apotheken te beheren? Heeft dit vooral voordelen, of zijn er ook uitdagingen om rekening mee te houden? Casper Bongarts, eigenaar van negen apotheken in Zuid-Limburg, vertelt.

De voordelen 

Casper Bongarts ziet veel voordelen als eigenaar van meerdere apotheken.

1. Meer omzet

Bongarts: “Meer apotheken betekent meer omzet, mits je het allemaal goed aanpakt uiteraard. Uiteindelijk gaat het er toch om dat een apotheek rendement oplevert. Toch hoeft niet elke apotheek meteen een kip met gouden eieren te zijn. De overname van een apotheek kan je ook helpen je positie in de regio te versterken.”


 

"Met meerdere apotheken ben je een aantrekkelijke samenwerkingspartner"


2. Een stevige positie in de regio

Wil je een aantrekkelijke samenwerkingspartner zijn voor bijvoorbeeld ziekenhuizen en huisartsen? Dan is het belangrijk dat je een stevige positie in de regio hebt. “Met meerdere apotheken sta je sterk”, zegt Bongarts. “Je bent een prominent aanwezige partij in de regio en daarmee een aantrekkelijke samenwerkingspartner.”

3. Inspringen op calamiteiten

“Als ergens een medewerker ziek is, kan ik iemand van aan andere locatie laten bijspringen”, vertelt Bongarts. “Is er een conflict binnen een team of is een medewerker toch niet op zijn plaats? Dan kan ik personeel overplaatsen. Met meerdere apotheken heb je de mogelijkheid om te schuiven. Je bent een stuk flexibeler.”


 

"Niet elke apotheek hoeft meteen een kip met gouden eieren te zijn"


4. Meerdere apothekers beschikbaar

Niet alle taken kun je delegeren aan de apothekersassistenten, vertelt Bongarts. “Sommige zaken moet je aan een apotheker overlaten. Dan is het fijn als je er zoveel tot je beschikking hebt. Ieder heeft zijn eigen sterke kanten en specifieke kennis. Zo kun je tot een goede taakverdeling komen en kennis op de juiste plek inzetten.”

5. Risicospreiding

Bongarts: “Als het in één apotheek wat minder loopt, heb je de andere nog. Dat is een prettig gevoel. Ik heb zoveel goed personeel achter de hand dat ik altijd iemand met een gerust hart met zwangerschapsverlof laten gaan.”

Uitdagingen

Naast de voordelen ziet Casper Bongarts ook uitdagingen als eigenaar van meerdere apotheken.

1. Meer personele problemen

“Meer teams betekent meer mensen en daarmee een groter risico dat dingen niet goed lopen. Denk hierbij aan ziekte, problemen binnen een team of een medewerker die onvoldoende functioneert. Daar staat tegenover dat er met meerdere apotheken ook meer mogelijkheden zijn om hierop in te springen.”

2. Voldoende personeel vinden

Hoe meer apotheken je hebt, hoe meer personeel nodig is. Niet in iedere regio is het gemakkelijk om de juiste mensen te vinden. Ook de apotheken van Casper Bongarts liggen in een gebied waar gekwalificeerde medewerkers niet ruim voorhanden zijn. Bongarts: “Personeelstekort ligt altijd op de loer. Risico is dan dat je in een vicieuze cirkel belandt. Mensen gaan weg omdat de werkdruk te hoog is, waardoor die nog hoger wordt.”

3. Delegeren kan lastig zijn

“Je moet leren accepteren dat je niet alles zelf kunt doen. Dat is onmogelijk met zoveel apotheken. Een typische eigenschap van veel apothekers is de behoefte om alles te controleren. Dat moet je kunnen loslaten. Je moet dingen uit handen geven en accepteren dat iemand zaken anders kan aanpakken dan je zelf zou doen. Dit heb ik als een grote uitdaging ervaren.”

Overweeg je ook één of meerdere apotheken erbij te nemen? Het Apotheekloket kan je hierin bijstaan. Wij hebben contacten met financieel adviseurs en brengen vraag en aanbod van apotheken bij elkaar. Wil je meer weten over het runnen van meerdere apotheken? Casper deelt graag zijn ervaringen met je! 

19 juni 2020