Zo run je succesvol meerdere apotheken

Hoe is het om eigenaar te zijn van meerdere apotheken en hoe zorg je dat alles goed blijft lopen? Apotheker Casper Bongarts heeft negen apotheken in Zuid-Limburg. “Het gaat goed door de betrokkenheid.”

“Ik heb de apotheken overgenomen van mijn vader”, vertelt Bongarts. “In 1981 begon hij met de eerste apotheek. In 1992 kwam daar een apotheek bij. Gaandeweg werden het er meer en in 2019 nam ik de laatste twee apotheken over.”

De juiste mensen

De juiste mensen in dienst hebben is volgens Bongarts van essentieel belang. “Je moet zorgvuldig je personeel selecteren en zorgen dat je kwaliteit in huis hebt. De meeste dingen doe je niet zelf. Je moet met zoveel vestigingen goed kunnen uitbesteden. De apotheken moeten zelfstandig kunnen functioneren, maar toch met de neuzen dezelfde kant op staan en de koers varen die jij wilt.”

Nabijheid

De onderlinge nabijheid ziet Bongarts als een groot voordeel voor zijn apotheken en een belangrijke factor voor het succes. “Alle apotheken bevinden zich in een straal van vijf kilometer van elkaar. Ze hebben dezelfde samenwerkingspartners, zoals artsen en ziekenhuizen. Het personeel is gemakkelijk uitwisselbaar, mocht dat nodig zijn.”
 

Ik ken de mensen allemaal, ik weet wat er speelt”


Betrokkenheid

Als belangrijkste geheim achter het succesvol runnen van zijn negen apotheken noemt Bongarts zijn betrokkenheid bij iedere vestiging. “Ik ken de mensen allemaal, ik weet wat er speelt en hoe het met iedereen gaat. Deze betrokkenheid moet je gewoon hebben. Het zorgt ervoor dat er een gevoel van verbondenheid blijft bestaan. Met negen apotheken is dat nog mogelijk, ik kan het nog overzien.”

Affiniteit met ondernemen

Vraagt het runnen van meerdere apotheken speciale eigenschappen van de apotheker? Casper Bongarts vindt van wel. “Je moet echte affiniteit met ondernemen hebben en zakelijk zijn ingesteld. Dat moet natuurlijk altijd als je eigenaar bent van een apotheek, maar als je meerdere apotheken hebt, weegt de balans echt door naar het ondernemen. Dat moet je willen. Dagelijkse processen moeten niet afhankelijk zijn van jou alleen, dat moet je aan je mensen kunnen overlaten. Jij moet je vooral richten op het management en de contacten met partners.”

Overweeg je ook een of meerdere apotheken erbij te nemen? Je kunt altijd een beroep doen op Het Apotheekloket. Wij hebben contacten met financieel adviseurs en brengen vraag en aanbod van apotheken bij elkaar. Wil je meer weten over de voor- en nadelen van meerdere apotheken in bezit? Casper deelt graag zijn ervaringen met je! 

29 juni 2020