Apotheker tipt: volg je opleiding in een zelfstandige apotheek!

Je bent klaar met je studie farmacie, of je bent aan het afstuderen. Je wilt openbaar apotheker specialist worden en je eigen apotheek beheren. Maar in wat voor apotheek wil je de opleiding, het specialisme, volgen? Wil je in een zelfstandige apotheek werken of in een openbare apotheek die bij een keten hoort? Annebel Crebolder, werkzaam als apotheker in het Brabantse Halsteren, legt de verschillen uit en pleit vurig voor de zelfstandige apotheek.

Annebel staat op het punt te beginnen met het specialisme. Ze werkt nog maar kort bij de huidige apotheek, maar weet nu al dat de keuze voor een zelfstandige apotheek de juiste was.

Intensieve begeleiding

"De apotheek waarin ik werk, hoort bij een maatschap", vertelt Annebel. "Ik ben nu tweede apotheker en na mijn opleiding is het de bedoeling dat ik de apotheek overneem. Ik werk samen met acht andere apothekers."

De kleinschaligheid van een zelfstandige apotheek vindt Annebel prettig voor haar leerproces. "De begeleiding is daardoor erg intensief. De lijntjes met de apothekers zijn kort. Er is een vaste groep apothekers met wie ik te maken heb en ze zijn allemaal betrokken bij mijn begeleiding. Door de intensieve begeleiding leerde ik al snel op eigen benen te staan in de apotheek. Dat is prettig, want met de opleiding Farmacie alleen heb je die bagage eigenlijk nog niet. Het is vooral een theoretische opleiding en als pas afgestudeerde ben je nog niet heel praktisch onderlegd."

Een keten biedt volgens Annebel een meer centrale opleiding. "Het opleidingsproces wordt geleid vanuit de keten zelf, minder vanuit de directe werkomgeving. De begeleiding is daardoor minder intensief."

Vrijheid en ondernemerschap

Het werken bij een zelfstandige apotheek biedt veel meer vrijheid dan een keten, volgens Annebel. "Je bent niet gebonden aan de bedrijfsformule van een keten. Daarom leer je echt als vrije ondernemer te werken, je geeft de apotheek een eigen gezicht."

Deze vrijheid betekent dat je in een zelfstandig apotheek veel ondernemersvaardigheden moet aanleren. Er is geen keten die je deze zaken uit handen neemt. "Je leert hierdoor toch iets extra’s in een zelfstandige apotheek", zegt Annebel. "De opleiding Farmacie leidt je niet op tot ondernemer, dus afgestudeerden zijn hierin nog totaal onervaren. De grotere nadruk op ondernemerschap is echt iets wat een opleiding aan een zelfstandige apotheek onderscheidt."

Mosadex

Hoewel Annebel nog maar kort op haar apotheek werkt, heeft zij al veel gehad aan de diensten van Mosadex. "In mijn eerste maand zijn ze vaak op bezoek geweest. Ze hebben me wegwijs gemaakt op hun site en uitgelegd hoe het ondersteunende zorgprogramma NControl werkt. We hebben regelmatig contact en ik kan altijd bij ze terecht met vragen."

Annebel heeft geen moment spijt van haar keuze voor een zelfstandige apotheek: "Ik wil alle studenten aanraden dit ook te doen!" Wil je één dag uit het leven van een ApIOS volgen? Annebel neemt je mee in haar werkzaamheden
 

Wil je meer weten over het specialiseren en de voordelen van het werken in een zelfstandige apotheek? Neem contact op met Renée van Het Apotheekloket. Het Apotheekloket van Mosadex heeft op zijn site regelmatig vacatures voor Apothekers in Opleiding (ApIOS) in zelfstandige apotheken in heel Nederland. 

15 juni 2020