Een dag uit het leven van een ApIOS

Controleren van recepten en signaleringslijsten, overleg met huisartsen, bijspringen aan de balie. Het beroep van openbaar apotheker is veelzijdig en verveelt nooit. Annebel Crebolder doet haar specialisme in het Brabantse Halsteren. Hoe ziet een werkdag er voor haar uit?

De start

Vandaag is het woensdag. Annebel begint de dag rustig, met een kopje thee om 9 uur. Daarna checkt ze haar mail: "De apotheek was al open voor mijn komst, dus ik kijk wat ik heb gemist. Welke vragen liggen er al? Al met al ben ik hier een half uurtje mee bezig."

Daarna kijkt Annebel naar de rest van de planning. "Tijd om te werken aan de kwaliteitssystemen" vertelt Annebel. "We hebben een online kalender met wat er op welke dag moet gebeuren. Soms moet ik de labwaardes controleren. Of ik moet checken of het BHV-plan nog klopt. Dan weer moet ik de contactkaart nalopen. Kloppen alle gegevens van onze contacten, zoals leveranciers en ICT-ondersteuning nog?"

Administratie en overleg

Het is ongeveer 10:15 als Annebel hiermee klaar is. Daarna gaat ze met een half uurtje tot een uurtje met haar opleider om de tafel zitten. "Ik bespreek hoe het met mij gaat en waar ik tegenaan loop." 

Daarna heeft ze de tijd om de eerste recepten na te kijken, iets wat ongeveer twee uur van haar dag in beslag zal nemen.

Tijd voor de administratie of logistieke taken. Annebel: "Aan het begin van de maand zijn de logistiek en voorraadbeheer het belangrijkst. Aan het eind van de maand ligt de focus meer op administratieve taken als (voorbereiden van) declaraties en herdeclaraties en het overdragen van patiënten naar ApotheekZorg."

Eens in drie weken is er een overleg met de huisartsen, zo ook vanavond. Annebel: "Het laatste uurtje in de ochtend besteed ik aan de voorbereiding. Een van mijn collega’s houdt het nieuws bij rondom farmaceutisch onderzoek en veranderende richtlijnen. Ik verwerk dit voor zover relevant voor onze apotheek in de voorbereiding van het overleg."

Recepten en signaallijsten

Dan is het lunchtijd. Daarna gaat Annebel weer verder met de recepten. "Naast de recepten gebruiken we signaallijsten. Die gebruiken we om de dosering van de medicijnen te controleren. Ook staan er mogelijke interacties en de contra-indicaties op."

Vandaag is het woensdag, de dag van de herhaalservice. Hoewel de medicijnen in een andere apotheek aangeschreven worden, kijkt Annebel wel alvast de signaallijsten van de patiënten van haar eigen apotheek na.
 

"Vanaf 15 uur is het druk, dan help ik de assistenten"

Spreekuur en overleg

Daarna is het tijd om de patiënten zelf te woord te staan. Mensen kunnen een afspraak maken via de website van de apotheek. Annebel: "Voor iedere patiënt heb ik ongeveer een kwartiertje. Ik beantwoord hun vragen of denk mee in de zorgen van patiënten over medicijnen, medische hulpmiddelen of de gezondheid."

Hoewel veel informatie ook online te vinden is, merkt Annebel dat patiënten de voorkeur hebben voor een echt gesprek. "In deze regio wonen veel ouderen. Zij willen graag hun informatie vergaren op de manier zoals zij dat gewend zijn. We proberen ook jongeren te betrekken bij onze apotheek. Op de facebookpagina plaats ik regelmatig filmpjes met voorlichting."

Na het spreekuur controleert Annebel de laatste recepten van die dag. Dan is het tijd voor het huisartsenoverleg, dat duurt van 17 tot 18 uur. Als er geen overleg is, springt zij het laatste uurtje nog in aan de balie. "Vanaf 15 uur is de drukste tijd aan de balie, dus dan help ik vaak de assistenten nog even." 

Na het werk

Het liefst laat Annebel het werk na werktijd achter zich, maar dit is niet altijd haalbaar. "Op dit moment neem ik tijdelijk ook een andere apotheek waar. Dan ontkom ik er niet aan ’s avonds thuis ook nog even door te werken. Wat ik verder thuis aan mijn werk doe, is het lezen van vaktijdschriften en -literatuur."

Specialisme

In september krijgt Annebel het nog iets drukker. Dan zal zij officieel beginnen aan haar specialisme tot beherend apotheker. "Ik zal dan ook tijd moeten besteden aan mijn portfolio. En één keer per maand heb ik dan een opleidingsdag."

Droom je van werken in een openbare apotheek? Op de site van Het Apotheekloket vind je de nieuwste vacatures in de apotheekbranche. Wil je meer weten over het volgen van de specialisatie in een zelfstandige apotheek? Annebel legt je graag uit waarom ze pleit voor de zelfstandige apotheek

15 juli 2020