12 sollicitatietips voor jouw eerste baan in de apotheek

Het is zover. Voor het eerst ga je solliciteren op de plek waar jouw ambities liggen: de apotheek. Misschien solliciteer je voor een stage, misschien ga je voor een echte betaalde (vakantie)baan. Maar hoe pak je zo’n sollicitatie aan? Met deze 12 tips, zodat je goed voorbereid bent!

1. Ontwikkel een netwerk in de apotheekwereld

Benader mensen op LinkedIn, onderhoud contacten uit je stages, bijbanen en studieverenigingen. Het wereldje is ‘ons-kent-ons’ en als jij in het netwerk zit, bereiken de leuke vacatures jou sneller!

2. Houd je cv kort en bondig

Eén à twee pagina’s zijn voldoende. Vergeet je foto niet! Begin met de meest recente informatie. Zo kan de werkgever duidelijk zien waar jij nu staat en hoe jij je ontwikkeld hebt. Tips voor een opvallende cv vind je hier.

3. Vermeld kennis, ervaring en vaardigheden die aansluiten bij wat de apotheek verwacht

Noem relevante zaken. Toch kun je ook werkervaring vermelden die op het eerste gezicht niet zo relevant lijkt, maar waar je veel van hebt geleerd. Heb je een bijbaan in een winkel gehad? Dan heb je geleerd met klanten om te gaan. Dat kan in een apotheek goed van pas komen. 

4. Verdiep je in de werkgever

Wat kun je uit de vacaturetekst halen? Wat voor competenties, kwaliteiten en diploma’s verwachten ze? Wat voor apotheek is het? Welke werkervaring kun jij inzetten om voor deze werkgever aantrekkelijk te zijn? 

5. Aanleiding-Kern-Afsluiting

Houd in je motivatiebrief de volgende indeling aan: Aanleiding-Kern-Afsluiting. In de aanleiding vermeld je dat je wilt solliciteren en waar je de vacature hebt zien staan. In de kern licht je je motivatie toe. De afsluiting gebruik je om je hoop uit te spreken dat je voor een gesprek wordt uitgenodigd.

6. Geef in de brief antwoord op de drie waaroms

  • Waarom solliciteer je juist bij deze apotheek?
  • Waarom solliciteer je op deze functie?
  • Waarom ben jij de persoon die ze zoeken? Wat maakt jou geschikt?

7. Vermijd schrijffouten!

Je brief en cv zijn je visitekaartjes. Laat je brief eerst lezen door iemand anders. Hier vind je de meestgemaakte spelfouten in een sollicitatie

8. Toon initiatief

Bel een week na het versturen van je sollicitatie even na, als je nog geen reactie hebt gehad. Een proactieve houding wordt gewaardeerd. 

9. Op gesprek?

Denk aan je verschijning. Zorg dat je er goed verzorgd uitziet. Draag nette kleding en maak voldoende oogcontact. 

10. De drie waaroms uit tip 6 zullen ook in het gesprek terugkomen 

Een veelgemaakte fout is alleen praten vanuit jezelf. Zet in je antwoorden altijd de werkgever centraal. Bijvoorbeeld: ‘Uw apotheek staat goed aangeschreven en biedt veel mogelijkheden tot doorgroeien. Daarom wil ik bij u werken.’ Zorg dat je de antwoorden snel en vloeiend kunt geven. Tip als voorbereiding: zet je wekker op middenin de nacht. En geef dan eens antwoord op de drie waaroms. 

11. Ken jezelf

Zorg dat je je sterke en zwakke kanten kunt benoemen. Zorg dat je een situatie uit je werkverleden paraat hebt. Omschrijf hoe je met jouw kennis en vaardigheden met die situatie omging. 

12. Stel vragen

Zorg dat je zoveel mogelijk vragen paraat hebt. Dit straalt een goede voorbereiding uit. 

Succes met solliciteren!

PS. De leukste banen in de apotheekbranche vind je hier
 

11 mei 2020