4 manieren waarop een apotheek kan samenwerken

Een apotheek staat niet op zichzelf. Meestal is er wel een vorm van samenwerking. Denk hierbij aan andere apotheken of andere zorgverleners. Apotheek Ter Aar in Zuid-Holland maakt op vier op verschillende manieren deel uit van een samenwerkingsverband. Apotheker Kirsten Kouwen licht dit toe en vertelt wat dit betekent voor de betrokken partijen.

1. AHOED

AHOED staat voor Apotheek en Huisarts Onder Eén Dak. Dit is misschien wel de bekendste en meest herkenbare vorm van samenwerking waaraan apotheken deelnemen. Vaak zijn er naast de apotheek en huisarts ook andere disciplines te vinden, zoals fysiotherapeuten, praktijkondersteuners, verloskundigen en psychologen. Dan noemen we het een gezondheidscentrum.

AHOEDs/gezondheidscentra komen we overal in het land tegen. Ook de apotheek van Kirsten Kouwen maakt er deel van uit. “Het grote voordeel van een gezondheidscentrum is de nabijheid van diverse disciplines”, vertelt zij. “Het is mogelijk snel overleg te plegen en afspraken te maken over de zorg rondom patiënten. Voor de patiënten is het prettig en overzichtelijk om alles op één plek te hebben.”

2. Samenwerking van apotheken onderling

De apotheek van Kirsten Kouwen hoort bij een maatschap van zeven apotheken. Dit biedt veel voordelen. Kouwen: “De apotheken hebben hetzelfde apotheeksysteem en patiënten krijgen bij iedere apotheek dezelfde zorg. Het is gemakkelijk om met personeel te schuiven, mocht dat nodig zijn. Aangezien de werkwijze overal hetzelfde is, zijn medewerkers op al onze locaties meteen inzetbaar. Alle locaties liggen in dezelfde gemeente, dus qua reistijd maakt het weinig uit.”

3. Regionale samenwerking

In de regio Zuid-Holland Noord bestaat een bijzonder samenwerkingsverband, waarvan de apotheek van Kirsten Kouwen deel uitmaakt. Bij het samenwerkingsverband is maar liefst 98% van de regionale apotheken betrokken. Zowel de zelfstandige als de ketenapotheken doen mee.

Kouwen: “Apotheken werken hierin samen met andere zorginstellingen, zoals ziekenhuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg. Doel is de regionale zorg op één lijn te brengen. Eén apotheker vertegenwoordigt tijdens een overleg alle aangesloten apothekers. Wie dat is, hangt af van wat op dat moment aan de orde is. Ieder heeft zijn eigen expertise, daarom is de afgevaardigde voor ieder onderwerp iemand anders. De afgevaardigde krijgt mandaat van de rest om afspraken te maken.”

4. Samenwerking met leveranciers en dienstverleners

De samenwerking met leveranciers is uiteraard essentieel voor het goed draaien van de apotheek. “Sinds enige tijd werken wij samen met Mosadex”, vertelt Kirsten Kouwen. “Dit bevalt goed. Voorheen hadden we meerdere leveranciers. Dit was niet altijd even overzichtelijk. Bij Mosadex kunnen we terecht voor alles. Ook hebben ze ons heel goed geholpen om wegwijs te worden met nieuwe systemen zoals NControl. NControl ondersteunt de apotheek goed in het uitvoeren van zorginhoudelijke, bedrijfseconomische en commerciële activiteiten.”

Heb je vragen over samenwerking in de apothekersbranche? Het Apotheekloket helpt je graag! Wij staan je graag te woord voor adviezen, of brengen je in contact met de juiste mensen.

29 juni 2020