BDO: “Ook apothekers moeten een goede administratie voeren”

Als apotheker verstrek je geneesmiddelen en lever je belangrijke diensten aan je patiënten, zoals voorlichting. Je bent een echte zorgspecialist. Maar je bent als apotheek-eigenaar ook ondernemer. Daarom krijg je te maken met zaken rondom bedrijfsvoering. De btw-aangifte, het opmaken en publiceren van de jaarrekening, arbeidsrecht rondom aanname van personeel en salarisbetaling: het hoort er allemaal bij.

Dat is waar BDO om de hoek komt kijken. Zij nemen jou de administratie uit handen, helpen je om strategie en koers te bepalen en staan je bij in overnames of andere ingrijpende gebeurtenissen. De accountants en adviseurs bij BDO kennen de apotheekwereld goed. Jean-Marc Rademaker, partner bij BDO: “Hoe wij onze cliënten helpen, hangt af van de eigen wens en situatie.”

Handen in het haar

“Apothekers staan soms met hun handen in het haar als het gaat om administratie”, vertelt Jean-Marc Rademaker. “Ze krijgen hier tijdens hun opleiding niet veel van mee. Toch is een apotheker, zoals iedere ondernemer, verplicht om een goede administratie te voeren.”

BDO heeft één kantoor dat volledig gespecialiseerd is in zelfstandige apothekers. Sommige klanten hebben één apotheek, sommigen meerdere. Jean-Marc: “Als je een eigen apotheek beheert of een eigen apotheek wilt starten, is het van belang om koers en strategie te bepalen. We houden de trends en marktontwikkelingen in de apotheekwereld constant in de gaten. Samen met de eigenaar analyseren we hoe de apotheek presteert en hoe we de resultaten kunnen verbeteren.”

Begeleiden bij overdracht 

“Wij begeleiden ook als apothekers een apotheek willen overnemen, of als zij willen samengaan in een groter geheel, zoals een gezondheidscentrum”, vertelt Jean-Marc. “Dat doen we uitsluitend bij eigen klanten of zij die dat willen worden, omdat we dan echt weten met wie we samenwerken.”

De overdracht van apotheken is een intensief en emotioneel proces. “Een apotheek heb je zo’n 20 tot 30 jaar”, vertelt Jean-Marc. “Op een gegeven moment ben je zover dat je ermee gaat stoppen. Hoe pak je dat aan? Je moet aan veel verschillende zaken denken.”

Stappenplan

“Als wij iemand helpen met de verkoop, maken we eerst een duidelijk stappenplan”, vervolgt Jean-Marc. Wat moet wanneer gebeuren? Hoe moet dat en met wie? Als we ons daaraan houden, komt het eigenlijk vrijwel altijd goed.”

“De eerste stap is informatie verzamelen over alles wat belangrijk is rondom de verkoop, zoals de marktontwikkelingen. Vervolgens ga je potentiële opvolgers benaderen. Je vraagt hun om een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen. Daarna stuur je een informatiememorandum met uiterste termijn waarop men zijn belangstelling kenbaar kan maken. Is die belangstelling er, dan gaan we partijen vergelijken. Daar komt een kandidaat van voorkeur uit. Met diegene gaan we verder om de tafel.”

“We staan de apotheker in het hele traject bij, zodat er eigenlijk niets mis kan gaan”, zegt Jean-Marc. “Eén ding is daarbij wel belangrijk en dat is geheimhouding, ook naar het eigen personeel toe, totdat de verkoop echt rond is. Tot die tijd is er nog niets zeker. Geruchten over verkoop kunnen dan veel onrust veroorzaken.”

“Soms bereidt iemand zich jaren voor, soms moet het snel gebeuren.”

Eigen wens en situatie

“Hoe wij onze cliënten helpen, hangt af van de eigen wens en situatie”, vervolgt Jean-Marc. “De een wil de apotheek overdragen aan een jongere collega die al langere tijd in dienst is, de ander heeft geen natuurlijke opvolger. Soms bereidt iemand zich jaren voor op de overdracht, maar soms moet het snel gebeuren, bijvoorbeeld als men om gezondheidsredenen moet stoppen met werken.”

Jean-Marc ziet BDO als partner van de cliënt zelf, de zelfstandige apotheker. “Daar richten wij ons op. Onze kennis en ervaring in deze niche geven ons daarbij een voorsprong.”


BDO is een marktpartij van Het Apotheekloket. Wil je je apotheek verkopen? Of wil je er juist een overnemen? Wil je je administratie uitbesteden of gedegen advies over de ontwikkelingen in de apothekerswereld? Het Apotheekloket brengt je in contact met de juiste mensen.

Dit artikel is in samenwerking met BDO geschreven.

4 oktober 2021