Openbaar apotheker: meer dan alleen een medicatiespecialist

Een openbaar apotheker? Die zit toch de hele dag alleen maar recepten te controleren achter zijn bureau? Nee! Eén van zijn kerntaken is inderdaad het controleren van recepten, maar dat is niet het enige wat een apotheker doet. Een apotheker is zowel een medicatiespecialist als manager en heeft veel verschillende taken. Elke dag ziet er anders uit. Benieuwd wat voor taken dit dynamische beroep met zich meebrengt? Wij leggen het je uit.

De patiëntgerichte apotheker

Als beherend of tweede apotheker ben je het boegbeeld van de apotheek. Patiëntencontact is hierbij belangrijk. Dit contact heb je voornamelijk achter de balie of telefonisch. Zo kun je altijd te hulp schieten bij vragen van patiënten over medicijnen, ziekte of behandelingen. Kunnen bepaalde middelen wel samen? Kan de patiënt stoppen met een medicijn? Wat zijn de bijwerkingen? Veel van deze vragen kom je tegen op een gemiddelde werkdag.

De medicatiespecialist

De belangrijkste taak van een apotheker is het zijn van dé medicatiespecialist. Dit betekent dat patiënten er altijd op kunnen vertrouwen dat zij de correcte medicijnen meekrijgen. Dagelijks kijk je veel recepten na, zo kun je de juiste frequentie, dosering en toepassing van een middel garanderen. Ook moet je kijken naar mogelijke interacties of andere fouten in het algehele medicatieschema van een patiënt.

Zitten er fouten in een recept? Of zijn er verbeterpunten mogelijk? Dan is het jouw taak om met de huisarts of specialist te overleggen. Contact met andere zorgverleners komt dagelijks voor. Ook is er wekelijks of maandelijks overleg met huisartsen of specialisten om patiëntbehandelingen te optimaliseren en casussen te bespreken. Met als doel om altijd een optimaal behandelplan voor de patiënt te garanderen. Vragen zoals deze zullen vaak voorbijkomen: Wil een patiënt een drankje in plaats van een tablet? Kan de patiënt overstappen op een ander middel?

De manager

Als apotheker is het jouw taak om leiding te geven aan alles wat zich afspeelt binnen de apotheek. Denk bijvoorbeeld aan het team waar jij dag in dag uit de apotheek mee runt, jij stuurt hen aan. Dit zijn bijvoorbeeld apothekersassistenten, farmaceutisch consulenten en farmaceutische managers. Als apotheker mag jij zelf kiezen hoe de apotheek gerund wordt, je hebt hier veel vrijheid in. Verder zorg jij er ook voor dat alle farmalogistieke, organisatorische en administratieve zaken geregeld zijn. Het is belangrijk om hierbij goede en doordachte keuzes te maken zodat alles op orde is. Vind je deze taken minder leuk? Dan kan je altijd een stapje terug doen en de taken uit handen geven.

De specialistische apotheker

Sommige openbare apotheken onderscheiden zichzelf door extra taken op zich te nemen. Een bekend voorbeeld hiervan is het maken van eigen bereidingen. In de meeste gevallen doen apotheken alleen nog aan kleinschalige bereidingen, zoals het maken van drankjes die slechts door een handjevol patiënten gebruikt worden. Toch komt het soms nog voor dat een apotheek grootschalige bereidingen maakt. Denk aan grote hoeveelheden zalven of crèmes die regelmatig door patiënten gebruikt worden maar niet verkrijgbaar zijn op de markt.

Als apotheker heb je de vrijheid om bezig te zijn met waar jouw interesses liggen. Voer je graag onderzoeken uit? Dan kan jij je, naast jouw dagelijkse verantwoordelijkheden, focussen op projecten binnen de apotheek die bijvoorbeeld te maken hebben met het verbeteren van patiëntencontact of medicatiebeoordelingen. Vind je het leuk om je meer te richten op speciale behandelingen? Dan kan je je bijvoorbeeld specialiseren op het gebied van inhalatiemiddelen of palliatieve sedatie.
 

Kortom, de thema’s farmaceutische patiëntenzorg, medicatiebeleid, productzorg en bedrijfsvoering staan centraal bij werken in de apotheek. Wil jij meer te weten komen over de taken van een apotheker? Neem dan contact op met één van onze praktijkexperts.

21 maart 2022