Inschrijven bij de KVK doe je zo!

Wil jij een eigen apotheek beginnen of overnemen? Daar komt een hoop bij kijken. Een van de zaken die je in een vroeg stadium moet regelen is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK). Wanneer je zelfstandig ondernemer bent is deze inschrijving verplicht. Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar hoe werkt dat precies en waar moet je allemaal aan denken? In dit stappenplan zetten we de belangrijkste zaken op een rij.

Stap 1: Wel of geen ondernemer?

Of je jezelf in moet schrijven bij de KVK, is afhankelijk van of je wel of geen ondernemer bent. Bij het starten van een eigen apotheek wordt je altijd gezien als ondernemer. Hiervoor moet je aan drie criteria voldoen:

  • Je levert goederen en/of diensten.
  • Je vraagt hier een meer dan symbolische vergoeding voor. Je factureert de kosten en het uurtarief.
  • Je neemt deel aan het economische verkeer. Je werkt in opdracht van een klant en niet voor familie en vrienden.

Stap 2: Redenen voor inschrijven

Naast dat het verplicht is om jezelf in te schrijven, zijn er meerdere redenen waarom het handig is om je als startend ondernemer te registreren.

  • Door je in te schrijven bij de KVK word je automatisch ingeschreven bij de Belastingdienst.
  • Na inschrijving ontvang je een KVK-nummer. Hiermee kun je aantonen dat je een serieus bedrijf runt.
  • De KVK organiseert cursussen en bijeenkomsten voor ondernemers en starters. Ook kun je er terecht met andere vragen rondom het ondernemerschap.

Stap 3: Vooraf inschrijven

Bij het starten van een apotheek moet je veel regelen. Denk aan vergunningen, het inkopen van goederen en een huur- of overnamecontract ondertekenen. Voor veel van deze dingen heb je een KVK-nummer nodig. Het is daarom verstandig om je in de voorbereidingsfase al in te schrijven.

Stap 4: Het inschrijven

Inschrijven bij de KVK is niet veel werk, maar digitaal inschrijven is niet mogelijk. Hoe dan wel? Eerst vul je het inschrijfformulier in en vervolgens maak je een afspraak bij een van de KVK-kantoren. Het inschrijfformulier is een vragenlijst waar je onder meer aangeeft wat voor bedrijf je wilt starten en via welke rechtsvorm.

Tijdens de afspraak heb je een geldig legitimatiebewijs nodig en betaal je direct €50,- registratiekosten. Kijk goed welke documenten je mee moet nemen naar de afspraak. Deze zijn afhankelijk van je inschrijving.

Naar aanleiding van jouw bedrijfsomschrijving bepaalt de KVK-medewerker samen met jou een passende SBI-code. Deze code wordt gebruikt door overheidsinstanties, pensioenfondsen, banken en verzekeringsmaatschappijen.

Heb je jezelf ingeschreven maar moeten er dingen aangepast worden zoals het originele huurcontract of het aanpassen van de bedrijfsomschrijving? Dat kun je doen via het online wijzigingsformulier. De inschrijving wordt dan aangepast.

Tip: tijdens de inschrijving kan de KVK-medewerker een aantal vragen stellen. Dit gaat voornamelijk over zaken die veel invloed kunnen hebben op aansprakelijkheid, fiscale gevolgen en privé gevolgen. Bereid jezelf daarom goed voor!

Stap 5: Een apotheek overnemen

Neem je een apotheek over? Dan word je ingeschreven op je eigen naam. Als alles rond is en de contracten zijn getekend, wordt de bedrijfsnaam toegevoegd.
 

Heb je hulp nodig bij het vinden van professioneel personeel voor jouw nieuwe apotheek of het overnemen van een apotheek? Het Apotheekloket helpt je graag. Neem contact op met Renée via T +31 6 11 90 70 30 of E renee@hetapotheekloket.nl.

24 augustus 2020