TOPpers samen onderweg naar Elsloo

Wat is een magistrale spoedrol? Hoe helpt MPower om volgens het preferentiebeleid aan te schrijven? En waarom is het zo belangrijk om op tijd te bestellen? Op deze vragen kregen de TOPpers van het TOP-programma antwoord. Zij gingen op bedrijvenbezoek bij Apotheek Voorzorg en Mosadex Groothandel in Elsloo. Jip van Gendt blogt over haar ervaring.

In 2023 rond Jip haar master Farmacie af in Groningen. Tijd voor een nieuwe uitdaging! Ze start met de specialisatie tot openbaar apotheker en begint via Het Apotheekloket als apotheker bij Service Apotheek van der Sluis in het bruisende Sneek. Daarnaast komt het TOP-programma op haar pad. Jip kiest hiervoor vanwege de bedrijfsbezoeken, colleges en het netwerk van jonge apothekers. Wat heeft Jip geleerd op de bedrijfsbezoeken in Elsloo? 

Van Fries suikerbrood naar Limburgse vlaai 

Dinsdag 18 Juni 2024 gingen we met TOP groep 5 op pad naar Elsloo om Mosadex Groothandel en Apotheek Voorzorg te bezoeken. Het bedrijvenbezoek begon voor mij een dag eerder. Voor mede TOPper Urwin Plantinga en mij is Elsloo een beetje uit te richting. Dus wij gingen de avond daarvoor al richting Elsloo. Na het ontbijt in het hotel ging onze reis verder richting de bedrijven locatie.   

Eenmaal daar aangekomen zagen we de andere TOPpers weer en werden we vriendelijk ontvangen door Renée Nijhuis (accountmanager Het Apotheekloket) en Petra Hoogland (apotheker farmaceutische zorg bij Service Apotheek). Daarbij kon een stuk Limburgse vlaai niet ontbreken! 

Dit had ik eerder willen weten! 

Na het bijkletsen, was het tijd voor de eerste presentatie. Jan de Groot (directeur farmacie bij Apotheek Voorzorg) nam ons mee in het proces van Dé Medicatierol. Hij vertelde over de groei van Apotheek Voorzorg. Ze zijn gestart met twee productiemachines, maar dat zijn er ondertussen al zestig, die voor wel 215.000 patiënten medicijnrollen maken.    

Ook vertelde Jan wat het apotheekteam kan doen wanneer de medicijnrol al in de apotheek is, maar er nog mutaties in de medicijnen zijn. Een van de minder bekende opties is namelijk een magistrale spoedrol. Dan gebruik je een lege medicatierol die je zelf kan vullen en sealen. Apotheek Voorzorg voorziet de apotheek van een tool om zelf in de apotheek etiketten af te drukken die je op de zakjes kunt plakken. Op deze manier kun je in spoedsituaties zelf een medicijnrol maken. Na de presentatie van Jan kregen we een rondleiding bij Apotheek Voorzorg.  

Van losse tabletten tot handige rol 

Tijdens de rondleiding hebben we het productieproces van Dé Medicatierol van begin tot eind kunnen volgen. Het begint bij het ontvangen van de goederen, en de controle daarvan. Daarna kan het zijn dat medicijnen nog bewerkt moeten worden, bijvoorbeeld halveren van tabletten of ze uit de strips halen. Vervolgens worden de canisters* gevuld met het medicijn  en in de machine gezet. Wanneer de medicijnrol is gevuld en gesealed door de machine worden alle zakjes gefotografeerd en door een werknemer gecontroleerd. Klopt er iets niet?Dan wordt er handmatig een tablet uit gehaald of bij gedaan. Tot slot worden de rollen op locatie van de apotheek gesorteerd en zijn ze klaar om naar de apotheken te gaan.   

Kennis opdoen en delen 

De tweede rondleiding was door het pand van de Mosadex Groothandel. Hier zagen we hoe ingewikkeld het logistieke proces kan zijn. Denk aan het opslaan van voorraad en het verwerken zodat het bij de apotheken komt. Wat wij in de apotheek kunnen doen om te zorgen voor logistieke efficiëntie? Op tijd onze bestellingen plaatsen.  

Na de rondleiding was het tijd voor de lunch. Hier konden de TOPpers even bijkletsen en onze avonturen uit de apotheek delen. Het is fijn om op bijeenkomsten van Het Apotheekloket mijn netwerk te verbreden. Als apothekers in opleiding kunnen we veel van elkaar leren door onze ervaringen te delen.  

Innovatie en zorgprestatie  

Na de lunch startte de tweede presentatie, dit keer door Paul Does (verantwoordelijk voor MPower). Hij nam ons mee in de mogelijkheden van MPower. We hebben geleerd hoe je in MPower kan monitoren of het apotheekteam volgens het preferentiebeleid aanschrijft. Dit is belangrijk voor de contractering met zorgverzekeraars. Ook kregen we uitleg over welke zorgprestaties wij in de apotheek kunnen declareren. Binnenkort ga ik met mijn team aan de slag om proactiever zorgprestaties in te voeren.  

We sloten de dag af met een presentatie van Petra Hoogland. Ik heb geleerd dat Service Apotheek innovatieve projecten doet om de zorg betaalbaar te houden. In 2019 is de DISCARDt studie gestart. Deze studie heeft zich bezig gehouden met het effectieve deprescribing van medicijnen. Ik denk dat we de komende jaren meer te maken gaan krijgen met deprescribing en meer intensivering van zorgconsulten.  

We hebben de dag gezamenlijk afgesloten. Ik vond het een geslaagd bedrijvenbezoek! 

*Canisters zijn bakjes die precies in de machine passen. 

Lees meer over het TOP-programma

✍️ Geschreven door Jip van Gendt

3 juli 2024