Zelfstandig apotheker zijn is geen keuze voor de makkelijkste weg. Maar als eigen baas kun je echt het maximale uit je apotheek halen. Openbaar apotheker Roel van Waes verkocht onlangs zijn apotheken. Hij vertelt over zijn carrière, de voordelen van zelfstandigheid en de overdracht aan zijn opvolgers. “De uitdaging van het ondernemerschap is iets extra’s te bieden.”
“De combinatie van wetenschappelijk bezig zijn, de zelfstandigheid en dienstverlening in de gezondheidszorg maakte dat ik koos voor het apothekerschap”, vertelt Roel. “In 1987 nam ik mijn eerste openbare apotheek over van een groep apotheekhoudende huisartsen. Bijna twintig jaar lang heb ik de zaak alleen gerund. Het was keihard werken, maar ik hield het hoofd boven water door een simplistische filosofie: stug doorwerken, dan kom je er wel.”
Kwaliteit en overdracht
“In 2006 besloot ik me meer op de kwaliteit te richten”, vervolgt Roel. “Daarvoor moest ik tijd vrij kunnen maken, dus nam ik personeel in dienst. Door de samenwerking met hen en hun visie op het werk leerde ik veel.”
In 2014 startte Roel een nieuwe openbare apotheek. Deze is onderdeel van een medisch centrum. “Ik bouwde de zaak helemaal vanaf nul op en verzamelde een goede, gemotiveerde groep mensen om me heen. Op dit moment hebben we een patiëntenbestand van zo’n 7000 patiënten.”
De overdracht van zijn apotheken is inmiddels rond, na een periode van zo’n drie jaar. “Inmiddels heb ik mijn apotheken voor de helft overgedragen aan mijn twee opvolgers. In 2022 volgt de andere helft.”
Zelfstandigheid
“Ik heb ervoor gekozen zelfstandig te blijven. Verkoop aan een keten had mij veel geld kunnen opleveren, maar ik heb hier bewust vanaf gezien. Een keten biedt een zakelijk format, waarmee je een gemiddelde kwaliteit kunt afleveren. Er is weinig ruimte om je eigen koers te bepalen. De uitdaging van het ondernemerschap is juist dat gemiddelde te ontstijgen en iets extra’s te bieden.”
“Als zelfstandige kun je iets extra’s bieden”
Roel van Waes is ervan overtuigd dat de kwaliteit juist zit in dat stukje extra dienstverlening. “Wij doen meer dan alleen medicijnen verstrekken. Wij geven ook leefstijladvies zodat de patiënt minder medicijnen nodig heeft. Sommige zakelijk ingestelde collega’s kijken hier anders naar, maar voor mij hoort dit stukje medische zorg er ook bij. Het zorgt voor tevreden klanten en uiteindelijk een goed draaiende apotheek.”
Balans
In een goed draaiende zelfstandige apotheek is de balans tussen zorgverlening en een degelijk zakelijk verdienmodel in evenwicht, aldus Roel van Waes. “Sommige collega’s redden het niet omdat ze te veel doorslaan naar het zorg verlenen. Anderen zijn juist te zakelijk.”
Het is aan de apotheker zelf deze balans te vinden. Niet iedereen durft deze sprong in het diepe aan en veel collega’s sluiten zich daarom met hun apotheek aan bij ketens, die een standaard ketenmodel bieden. Roel betreurt dit: “Hierdoor gaat er heel veel talent verloren. Het eigen initiatief verdwijnt, er is geen prikkel meer om de zaak een eigen gezicht te geven.”
“Er gaat helaas talent verloren”
Positieve sfeer
Hoe zorg je dat mensen je apotheek graag blijven bezoeken? “Zorg voor een positieve sfeer”, zegt Roel. “Je medewerkers zijn je ambassadeurs. Ze moeten het naar hun zin hebben op de werkvloer. Geef ze de waardering die ze verdienen. En verplaats je in de patiënten die je tegenover je hebt. Doe meer dan alleen die pillen leveren. Denk met ze mee.”
Samenwerking
Van de samenwerking met zijn collega-apothekers en opvolgers heeft Roel veel geleerd. “Soms houdt een collega je een spiegel voor door dingen net anders te doen. Ga je mee in die andere denkwijze of maak je een kleine koerscorrectie waardoor je toch jezelf blijft en je een win-win situatie krijgt? Je vult elkaar uiteindelijk aan.”
Zijn nieuwe collega’s hebben hem gestimuleerd uit de apotheek te halen wat erin zit. “Ik ging altijd voor de 7 of 7,5. Een collega stimuleerde me voor de 8 te gaan. Dat smaakte naar meer. Mijn andere collega wilde nog verder gaan, naar de 9. En ook deze uitdaging zijn we aangegaan.”
“Mijn collega’s stimuleerden mij om voor de 8 en 9 te gaan”
Ruimte voor eigen invulling
Aan apothekers die erover denken hun apotheek te verkopen, adviseert Roel: zoek iemand die hart voor de zaak heeft. Hij plaatst daarbij echter een kanttekening: “Verwacht niet dat je opvolger jouw formule voor de volle 100% overneemt. Gun hem of haar de ruimte om er een eigen invulling aan te geven. Tijden veranderen nu eenmaal, jouw succesformule kan achterhaald zijn als je opvolger het overneemt.”
“Een nieuwe koers onder een nieuwe eigenaar kan betekenen dat sommige vertrouwde klanten de apotheek verlaten”, vertelt Van Waes. “Dat is geen ramp, er zullen nieuwe klanten voor terugkomen. Als ik jaren na de overdracht nog eens terugkom en de mensen spreken mij aan met “We missen je wel, maar vinden het fantastisch zoals het nu gaat”, dan weet ik waar ik het allemaal voor heb gedaan.”
> Benieuwd naar het verhaal van aankopend apothekers Evelien en Bart? Lees het hier! <
Heb je plannen om je apotheek te verkopen en wil je dat je zaak zelfstandig blijft? Het Apotheekloket denkt graag met je mee!