#2 Vraag het de apotheker: met Bart Poolman

Is een stage in de apotheek voldoende om je keuze te maken? Hoe ga je om met agressiviteit aan de balie? Hoe combineer je het apothekersvak met een gezin? Een kleine greep uit vragen van farmaciestudenten. Want voor jou is het beroep openbaar apotheker misschien nog één groot vraagteken. En dat is zonde. Want als farmaciestudent wil je juist graag weten wat jouw baanopties zijn. Het Apotheekloket to the rescue, want elke maand beantwoorden wij jouw brandende vragen over de openbare farmacie.

Deze maand geeft apotheker Bart Poolman antwoord. Bart is samen met een collega-apotheker apotheekeigenaar van vier openbare apotheken in Enschede en combineert dit met een gezin.

Welke ontwikkelingen in de openbare farmacie komen er de komende vijf tot tien jaar aan en moeten wij als farmaciestudenten in de gaten houden?

Leon (20), derdejaars farmaciestudent

Bart: “Ik denk dat het openbaar apothekersvak over het algemeen gewoon heel anders wordt. De apotheek wordt namelijk continu anders ingericht. Denk aan automatisering: bijvoorbeeld medicijnrobots. Een geneesmiddel wordt met Central Filling vaker buiten de deur klaargemaakt. Als apotheker besteed je daardoor meer tijd aan zorggerelateerde zaken en voer je meer controles uit.”

Waarom koos je voor het vak van openbaar apotheker in plaats van ziekenhuisapotheker?  

Alisa (20), derdejaars farmaciestudent

Bart: “Een makkelijke vraag! Als apotheker vind ik het contact met de patiënt geweldig. Je kunt namelijk echt met de patiënt in gesprek gaan. Je bouwt een relatie op en je kent vaak de familieleden. Ik vind dat waardevol. Een patiënt ligt meestal kort in het ziekenhuis. Als ziekenhuisapotheker bouw je daardoor niet echt een relatie op.”

Kun je als openbaar apotheker je eigen werktijden bepalen en hoe combineer je dat met je gezin?

Hayar (23), derdejaars farmaciestudent

Bart: “Ik bepaal mijn eigen werktijden omdat ik beherend apotheker én eigenaar ben. Het is daardoor goed te combineren met mijn gezin. De recepten neem ik bijvoorbeeld makkelijk mee naar huis om deze in de avond te controleren. Ik werk met vier andere apothekers samen. We zijn op elkaar ingespeeld, dus als iemand vrij wil dan levert dat geen problemen op.”

Hoe ga je om met agressieve patiënten aan de balie, omdat er bijvoorbeeld een medicijn niet op voorraad is?

Darryl (21), derdejaars farmaciestudent

Bart: “Wij ervaren weinig agressiviteit in de apotheek. De gouden regel? Netjes en rustig blijven en de patiënt gelijk te woord staan. Als er iets misgaat dan onderneem ik gelijk actie en bel ik de patiënt op.”

De gouden tip voor toekomstige apothekers?

Ebrar (21), derdejaars farmaciestudent

Bart: “Bedenk goed wat voor type persoon je bent en neem dit mee in je apotheekkeuze. Tijdens je stage zie je maar één of twee openbare apotheken en dat is alles waarop je jouw keuze baseert: niet veel dus. Een apotheek in Den Haag is niet te vergelijken met een apotheek in Twente. Twijfel je? Bel gerust een apotheek op en vraag of je een keer mag meelopen. Apothekers zijn namelijk erg toegankelijk. En probeer ervaring op te doen met vakantiewerk.”

Heb jij ook een brandende vraag?

Mail ons op info@hetapotheekloket.nl of stuur ons een DM op LinkedIn of Instagram (@hetapotheekloket). Wie weet beantwoorden we jouw vraag de volgende keer!

27 februari 2023