#3 Vraag het de apotheker: met Caspar van Thoor

Gaan openbaar apothekers meer bereiden in de toekomst? Staat een apotheker weleens aan de balie? Gaan apothekers in de toekomst ook vaccineren? Hoe gebruik je personalized medicine in de apotheek? Een kleine greep uit vragen van farmaciestudenten. Want voor jou is het beroep openbaar apotheker misschien nog één groot vraagteken. En dat is zonde. Want als farmaciestudent wil je juist graag weten wat jouw baanopties zijn. Het apotheekloket to the rescue, want we beantwoorden jouw brandende vragen over de openbare farmacie.

Deze keer geeft openbaar apotheker Caspar van Thoor antwoord. Caspar is samen met zijn zus apotheek-eigenaar van vier Service Apotheken in Maastricht en Geleen.

Gaan openbare apotheken in de toekomst meer bereiden om het medicijntekort deels zelf op te lossen en minder afhankelijk te worden van het buitenland?

Esther (20), derdejaars farmaciestudent

Caspar: “Dat verwacht ik niet. In bepaalde specifieke gevallen kan het zelf bereiden inderdaad een oplossing bieden. Helaas zijn de algemene tekorten dusdanig groot dat het mijns inziens niet haalbaar is om als apotheker te voldoen aan de hoge kwaliteitseisen. Daarnaast moet je om zelf te bereiden ook de juiste grondstoffen in huis hebben en aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Ik denk dan eerder dat een landelijk bereidingsapotheek een oplossing is.”

In bijvoorbeeld Zwitserland mogen apothekers vaccineren en medicatie voorschrijven. In Nederland is dit niet toegestaan. Verandert de rol van de apotheker in de toekomst?

Kai (20), derdejaars farmaciestudent

Caspar: “Mijn hoop is dat de rol als apotheker inderdaad verandert in de toekomst. Wij lopen op het moment tegen wettelijke beperkingen aan. Daardoor ben je als apotheker afhankelijk van de medewerking van de overheid, zorgverzekeraar en bijvoorbeeld de huisarts. Het Integraal Zorgakkoord (IZA) wil de zorg in de toekomst toegankelijk, betaalbaar en efficiënt houden. En daar komt ook de positie van de apotheker bij kijken. Als apotheker en medicatiespecialist kan je het huidige zorgsysteem prima ontlasten als wij nog meer regie krijgen over het totaalplaatje van de medicatie voor een patiënt.”

Sta je als apotheker weleens aan de balie? Zo ja, hoe vaak?

Martijn (20), derdejaars farmaciestudent

Caspar: “Ik ben nu 23 jaar lang apotheker. In het verleden stond ik veel aan de balie, maar op dit moment niet meer. We hebben een groot team aan apothekers die op de werkvloer meedraaien en dus ook vaker aan de balie staan. Ik ben meer bezig met organisatorische taken waardoor de operationele zaken in de apotheek soepeler verlopen. Dit is beter voor de organisatie.”

Personalized medicine wordt vaak besproken tijdens onze hoorcolleges. Dit betekent dat ieder mens verschillende enzymen heeft, waardoor we anders op medicijnen reageren. Wat wordt er nu al gedaan op het gebied van personalized medicine in de apotheek?

Esther (20), derdejaars farmaciestudent

Caspar: “Enkele jaren geleden heb ik weleens meegedaan aan een pilot waarbij ik tien patiënten includeerde om samen het farmaco-kinetisch profiel te bepalen. Dit was erg zinvol! Bij bepaalde patiënten konden we bijwerkingen verklaren die anders onverklaarbaar waren. Nadat we het profiel van een patiënt bepalen, zetten we de bevindingen van de specifieke enzymen meteen in het systeem. Wij baseren daarop de medicijnkeuze. Helaas vergt het wel veel tijd…”

Hoe makkelijk is het om na de specialisatie tot openbaar apotheker, een apotheek over te nemen?

Ebrar (21), derdejaars farmaciestudent

Caspar: “Ik verneem vanuit het veld dat er veel mogelijkheden zijn. Er zijn genoeg collega’s die het wel zien zitten om de apotheek aan een jonger collega over te dragen. Uiteraard moet je als startende apotheker ondernemend zijn en risico’s durven te nemen!”

Heb jij ook een brandende vraag?

Mail ons op info@hetapotheekloket.nl of stuur ons een DM op LinkedIn of Instagram (@hetapotheekloket). Wie weet beantwoorden we jouw vraag de volgende keer!

24 april 2023