Hoe is het om als openbaar apotheker te werken? Hoe verloopt het contact met de huisarts? Wat brengt het medicijntekort met zich mee? Een kleine greep uit vragen van farmaciestudenten. Want voor jou is het beroep openbaar apotheker misschien nog één groot vraagteken. En dat is zonde. Want als farmaciestudent wil je juist graag weten wat jouw baanopties zijn. Het Apotheekloket to the rescue, want elke maand beantwoorden wij jouw brandende vragen over de openbare farmacie.
Deze maand geeft apotheker Henri Sikkens antwoord. Henri werkt al veertig jaar als openbaar apotheker en is apotheekeigenaar van Service Apotheek Nieuwleusen.
Is het beroep openbaar apotheker dynamisch (veel variatie) of is het meestal statisch?
Ali (21), derdejaars farmaciestudent
Henri: “Mijn dagen zijn erg afwisselend. Een greep uit mijn dag: mijn dagtaak was eigenlijk om de roosters te maken. Bij binnenkomst stuitte ik direct op een onverwacht leveringsprobleem voor de oogdruppels. Ik loste dit op in anderhalf uur tijd. Daarna kwam een arts binnen die een vraag had over ons farmacotherapeutisch overleg van volgende week. Toen kwam een telefoontje binnen waarbij ik een flyer voor de apotheek moest kiezen. Ook kreeg ik een telefoontje van de Arbodienst over een werknemer. In de middag werkte ik aan de balie. Een ander logistiek probleem dook op aan het eind van de dag. Een openbaar apotheker heeft dus absoluut een dynamische baan!”
Kun je als openbaar apotheker onafhankelijk van de huisarts werken als het gaat om de medicijnkeuze voor de patiënt?
Ali (21), derdejaars farmaciestudent
Henri: “Deze vraag kan ik niet duidelijk met ja of nee beantwoorden. Wij hebben generale afspraken met de huisarts. De afspraak is dat we voor bepaalde dingen wel bellen en andere dingen lossen wij zelf op. Deze vertrouwensband creëer je samen en dit moet je verdienen.”
Hoe ervaar je het medicijntekort en het preferentiebeleid?
Femke (22), derdejaars farmaciestudent
Henri: “Ik ervaar het als een schande voor de farmacie in Nederland. Op dit moment is er geen één normale oogdruppel te verkrijgen. Deze oogdruppels zijn geen nieuwe iPhones die meteen uitverkocht zijn na lancering. Dit medicijn bestaat al ruim 30 jaar! Als apotheker los je het medicijntekort elke keer weer op. Waardoor het probleem altijd tot stand blijft. Het creëert veel onrust in de apotheek.”
Welke struikelblokken ervaar je als openbaar apotheker?
Asiya (24), derdejaars farmaciestudent
Henri: “Ik vind het heel teleurstellend dat apothekers vaak rationeel worden opgeleid. Het geneesmiddel staat vaak centraal tijdens de opleiding. Terwijl het een doosje is met pillen! In de apotheek staat de mens centraal. Ik had een keer iemand aan de balie die erg boos was. Ik had zijn medicijnen veranderd door bepaalde afspraken. De cardioloog vertelde hem echter dat hij de oude medicijnen wel moest slikken om niet gereanimeerd te worden. Om de patiënt te begrijpen, moet je je dus inleven als apotheker. Dit vond ik een struikelblok.”
Heb jij ook een brandende vraag?
Mail ons op info@hetapotheekloket.nl of stuur ons een DM op LinkedIn of Instagram (@hetapotheekloket). Wie weet beantwoorden we jouw vraag de volgende keer!