#5 Vraag het de apotheker: met Kenny van Deventer

Het zijn van een openbaar apotheker kent veel kanten. De ondernemerskant van deze baan wordt soms als “moeilijk” bestempeld. Of dit ook terecht is, wordt na het interview met Kenny van Deventer duidelijk. Na de master opleiding Farmacie kan je starten met de specialisatie tot openbaar apotheker specialist. De periode hierna vinden veel farmaciestudenten een grijs gebied. Wil jij weten hoe is om een eigen apotheek te starten of over te nemen en hoe je dat het beste kan doen? Lees dan snel verder.

Deze keer geeft openbaar apotheker Kenny van Deventer antwoord. Kenny is openbaar apotheker en mede-eigenaar van Amstelveense Apotheken. 

Wat komt er allemaal bij kijken als je na de specialisatie tot openbaar apotheker specialist, een eigen apotheek wilt beginnen?  

Kenny: “Tijdens de specialisatie tot openbaar apotheker had ik een goede opleidingsapotheek, waarin ik ruimte kreeg om mezelf te ontwikkelen op zowel de farmaceutische patiëntenzorg als de bedrijfsvoering. De opleiding was erg praktijkgericht en ik heb veel geleerd in mijn opleidingsapotheek. Zelf ben ik geen eigen apotheek begonnen, maar heb ik samen met een medepraktijkhouder, én met ondersteuning van een fonds (NFA), meerdere apotheken overgenomen. Naast de middelen die je nodig hebt om een apotheek te kunnen starten, zijn er ook uitdagingen voor jou als zorgverlener en ondernemer. Je bent eindverantwoordelijk voor de farmaceutische zorg, maar je hebt ook nog veel andere verantwoordelijkheden. Zoals bijvoorbeeld de koersbepaling van de apotheek en de manier waarop je zorg wilt leveren.” 

Is het makkelijk om voor jezelf te beginnen als apotheker? 

Kenny: “Ik had eigenlijk altijd al de ambitie om een eigen apotheek te hebben, maar deze zwakte wat af toen ik de master Farmacie had afgerond. Als je je diploma hebt, ben je vooral inhoudelijk opgeleid. Je weet alles van farmacotherapie en de werking van medicijnen, maar je bent niet of onvoldoende  voorbereid op het ondernemerschap. Tijdens de specialisatie kwam deze ambitie weer naar boven. Hierna ben ik mijzelf gaan oriënteren op de markt. Tijdens de daadwerkelijke praktijkovername kreeg ik veel steun, zowel van het overnamefonds, als van mijn partner thuis. Toch zet je uiteindelijk zelf de stap om een apotheek te runnen. Dit was zeker niet altijd makkelijk, maar je moet openstaan voor de uitdaging en initiatief durven nemen.” 

Wat is het verschil tussen je eigen apotheek starten en het overnemen van een bestaande apotheek?

Kenny: “In 2018 hebben mijn medepraktijkhouder en ik vier apotheken aangekocht in Amstelveen, waarvan twee in een gezondheidscentrum en twee stand alone apotheken. Onze visie was om de farmaceutische zorg met andere zorgverleners in de wijk te leveren. Daarom hebben we een stand alone apotheek gesloten en de aangesloten patiënten overgebracht naar één van onze andere apotheken in een medisch centrum. In 2020 deed de kans zich voor om te groeien, en hebben we nog een bestaande apotheek gekocht en ook deze samengevoegd met onze andere apotheken. Zo kunnen wij zorg leveren met andere zorgverleners. We werken nu in al onze drie apotheken nauw samen met onder andere wijkverpleging en huisartsen.  

Ook het starten van een nieuwe apotheek is uitdagend, niet alleen financieel. Je staat daarnaast voor andere uitdagingen. Zoals het opbouwen van een patiëntpopulatie en het vormen van relaties met huisartsen en andere zorgverleners. Bij het overnemen van een bestaande apotheek, is dat vaak al geregeld.”  

Welke struikelblokken zal je waarschijnlijk ervaren als je een eigen apotheek wilt runnen en hoe ga je hiermee om?  

Kenny: “Het moeilijkste vond ik dat je sommige dingen echt voor het eerst moet doen. Je bent naast apotheker ook een beginnend ondernemer. Ik had bijvoorbeeld nog nooit in detail naar de jaarcijfers van een apotheek gekeken. En ook het voorraadbeheer en het logistieke gedeelte van een apotheek runnen was deels nieuw voor me. Daarnaast is het contact met zorgverzekeringen anders als eigenaar van een apotheek, dan als apotheker in loondienst. Ik heb dit vooral overwonnen door het gewoon te doen. Je moet jezelf toestaan om dingen voor het eerst te proberen. Bij het ondernemerschap is het een kwestie van durven en niet bang zijn om fouten te maken.”  

Hoe kan je leren om de financiële kant van je baan als apotheekeigenaar zo goed mogelijk uit te voeren?  

Kenny: “In het curriculum van de specialisatie tot openbaar apotheker zat ook een financieel gedeelte, waarbij we ook ingingen op het runnen van een apotheek. Daarnaast had ik een hele goede opleidingsapotheek, waar ik alles mocht vragen. Dit voorziet natuurlijk niet in alles van wat er daadwerkelijk komt kijken bij het runnen van een apotheek. Wij hebben bij de overname veel ondersteuning van NFA gekregen, maar het grootste gedeelte heb ik geleerd door het daadwerkelijk te doen. Het sparren met de accountant en afspraken met leveranciers hebben me geholpen om het financiële gedeelte goed onder de knie te krijgen. Voor mij ligt het zwaartepunt van mijn werkzaamheden meer op de financiële kant en het ondernemerschap, terwijl mijn medepraktijkhouder zich juist meer bezighoudt met patiëntenzorg.”  

 

Hey farmaciestudent, heb jij nou ook een brandende vraag?

Mail ons op info@hetapotheekloket.nl of stuur ons een DM op LinkedIn of Instagram (@hetapotheekloket). Dan beantwoorden we jouw vraag de volgende keer!

27 juni 2024