Optimale zorg? Dat bereik je alleen als verschillende zorgdisciplines samenwerken. In dit artikel spreken we Sek Hung Chau. Hij is als openbaar apotheker betrokken bij regionale samenwerkingen. Van onderzoeken tot het bestuur van een wijksamenwerkingsverband. En van een regionale ICT-werkgroep tot samenwerking met collega's uit de wijk. Sek Hung neemt ons mee in de voordelen, uitdagingen en praktijkvoorbeelden van regionale samenwerking.
Deze keer geeft openbaar apotheker Sek Hung Chau antwoord.
Wat is het doel van regionale samenwerking?
"Regionale samenwerking is overal in Nederland anders ingericht. Allereerst is er een verschil tussen monodisciplinaire samenwerking en multidisciplinaire samenwerking. Bij monodisciplinair werk je bijvoorbeeld samen met andere apothekers. Bij multidisciplinair werk je ook met andere zorgverleners, zoals huisartsen.
Het doel van regionale samenwerking is het beter helpen van patiënten. AmstellandZorg, onze regio-organisatie, is een multidisciplinaire samenwerking tussen huisartsen, fysiotherapeuten en apothekers. Daarnaast betrekken we in ons wijksamenwerkingsverband andere partijen om goede zorg te leveren. Zo werken we samen met diëtisten, wijkverpleging en het sociale domein, zoals de wijkcoach, maatschappelijke werkers en mantelzorgondersteuning. Zo kunnen we naar de juiste organisatie verwijzen als dat nodig is. Dit is een voorbeeld van ‘De juiste zorg op de juiste plek’. Zo ontlasten we de eerstelijns zorg."
Wat betekent regionale samenwerking voor apotheekteams en patiënten?
“Een persoonlijk voordeel is dat ik er energie uithaal om patiënten zo goed mogelijk te helpen. Zoals al eerder gezegd is regionale samenwerking voor de patiënt een groot voordeel, omdat deze zo goed mogelijk wordt geholpen en naar de juiste zorgverlener wordt doorverwezen. Je ként de mensen naar wie je verwijst. Daarnaast kan het ontlasten van zorgverleners een groot voordeel van regionale samenwerking zijn. Vergrijzing en personeelstekorten vergroten in de zorg de noodzaak om samen te werken. Je kunt stappen zetten om met collega-apotheken samen te werken, om samen de klus te klaren. Bijvoorbeeld in een gezamenlijke bezorgdienst of door elkaars expertise te benutten. In ‘Visie 2030’ van de Rijksoverheid, wordt regionalisering ook verwacht om zo de eerstelijns zorg te versterken en te behouden. Het maakt de zorg persoonlijker en efficiënter.”
Wat zijn uitdagingen bij regionale samenwerking?
“De uitdagingen binnen de regionale samenwerking zijn heel individueel bepaald. Maar een grote uitdaging die bij samenwerking komt kijken is dat je zelfstandigheid moet durven los te laten. Het kan voorkomen dat je op bepaalde vlakken een andere werkwijze hebt. Ga dan samen op zoek naar een werkwijze die voor alle partijen werkt. Je zorgt er tenslotte voor dat hetzelfde doel bereikt wordt, namelijk het beter helpen van de patiënt. Soms moet je daar bepaalde taken voor opgeven om te zorgen dat het doel bereikt wordt. Als voorbeeld: er is een groep patiënten die steeds uit eenzaamheid of een niet-medische klacht terugkeert naar de huisarts en apotheek. We begonnen deze patiënten meer te verwijzen naar welzijnsorganisaties en maatschappelijk werk. Hierdoor raken wij misschien een stukje zelfstandigheid kwijt, maar uiteindelijk levert het voordelen op. De patiënten worden zo beter geholpen en je kunt die tijd weer inzetten voor andere zorgtaken.”
Hoe zorg je voor effectieve communicatie tussen de verschillende zorgverleners in de regio?
“Wij hebben een wijksamenwerkingsverband waarin we ook afspreken hoe je naar verschillende disciplines verwijst en hoe je met elkaar communiceert. Mijn streven is dan ook dat je degene goed kent waarmee je samenwerkt. Leer de persoon echt kennen in plaats van iemand aan de andere kant van de telefoon, dat overlegt veel makkelijker! Het motto van onze regio-organisatie is dan ook 'Samenwerken begint met ontmoeten’. Doordat je elkaar goed kent, leer je hun expertises kennen, bouw je vertrouwen op en weet je wanneer je kan aankloppen. Zo dragen we bij aan een betere zorg.
De manier van communiceren kan ook verschillen. Hoewel we nu soms nog een op een communiceren, streven we naar meer communiceren in een drie-, vier- of zelfs vijfhoek. Hierbij betrekken we bijvoorbeeld de huisarts, de apotheker, apothekers- en doktersassistenten en de patiënt. Een andere keer zijn het weer andere hulpverleners. Het is belangrijk om aan de verwachtingen van iedereen te voldoen. We willen dat overal hetzelfde wordt gezegd zodat de patiënt duidelijkheid krijgt.
Onze werkafspraken zorgen ervoor dat de manier van communiceren duidelijk blijft. We zorgen er dan voor dat iedereen zich daaraan houdt.”
Wat zijn jouw verwachtingen voor de toekomstige samenwerking in de regio?
“Nu werken wij veel samen op wijkniveau, terwijl dit in de toekomst ook meer regionaal zal zijn. ‘Visie 2030’ streeft naar een hecht wijkverband met daarbij samenwerking tussen de huisarts, de apotheker, de wijkverpleging en het sociaal domein. Omdat we nu samenwerken met de huisarts, de apotheker en de fysio wordt het een uitdaging om ‘Visie 2030’ vorm te geven zonder te verliezen wat we nu hebben. Ons doel is dan ook om deze disciplines meer bij onze bestaande samenwerking te betrekken. Daarop bereiden we ons zo veel mogelijk voor.
Apothekers in de regio Amstelland worden nu al betrokken bij het huisartsen informatie systeem (HIS). Ook al maken wij als apothekers geen gebruik van dit systeem, worden we toch door de huisartsen op de hoogte gehouden van eventuele veranderingen binnen het systeem. Daarnaast zijn er ook testmomenten, zodat de HIS goed kan samenwerken met ons apotheek informatie systeem (AIS).”
Hey farmaciestudent, heb jij nou ook een brandende vraag?
Mail ons op info@hetapotheekloket.nl of stuur ons een DM op LinkedIn of Instagram (@hetapotheekloket). Dan beantwoorden we jouw vraag de volgende keer!