Een apotheekovername? Daar komt heel wat bij kijken!

Een apotheekovername is niet 1,2,3 geregeld. Zowel voor de verkoper als de koper zijn er veel juridische, financiële en administratieve zaken die geregeld moeten worden. Erik Post van b+p Belastingadviseurs begeleidt apothekers bij het hele verkoop- of aankoopproces. “Wij hoeven geen externe kennis in te vliegen, weten hoe het verdienmodel van een apotheek eruitziet en hebben goed contact met alle belangrijke partijen in de farmacie.”

“Er komt van alles op je af als je je apotheek wil verkopen of er juist een wil overnemen”, vertelt Erik Post, adviseur bij b+p Belastingadviseurs. “Het is voor velen onduidelijk hoe zo’n proces eruitziet en wat er allemaal bij komt kijken. Het is belangrijk om iemand daar goed op voor te bereiden. En dat is wat wij doen.”

Alle kennis in huis

Ongeveer 90% van de klanten van b+p Belastingadviseurs bestaat uit apotheken. Voor ongeveer 15% tot 20% van alle zelfstandige apotheken verzorgen zij de administratie. Daarnaast begeleiden ze ook de verkoop of aankoop van een apotheek. Erik: “Dat doen we van a tot z. Van het eerste oriënterende gesprek tot aan de ondertekening van het (ver)koopcontract. Omdat we zowel financiële specialisten als juristen in dienst hebben, hoeven we geen externe kennis in te vliegen en zijn we volledig onafhankelijk.

We zijn op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de markt en we realiseren ons wat de impact is van een overname op het resultaat van de apotheek. Dat is het voordeel van een kantoor dat gespecialiseerd is in de apothekerswereld. Het verdienmodel van een apotheek ziet er nu eenmaal anders uit dan die van de gemiddelde onderneming.”

“Vooral het verkopen van een apotheek kan een emotioneel proces zijn”

Emotioneel proces

“Vooral het verkopen van een apotheek kan een emotioneel proces zijn”, vertelt Erik. Het voelt toch een beetje als je eigen kindje. En dat kan weleens botsen met de belangen van de kopende partij. Want die laatste wil natuurlijk zoveel mogelijk informatie hebben over de onderneming die hij of zij koopt. Daar zit nog geen soortgelijk gevoel bij.

Vergelijk het met een bouwkundig onderzoek wanneer je een huis koopt. Bij de koop van een apotheek heb je in plaats daarvan een boekenonderzoek. Kloppen de ontvangen cijfers? Zijn er arbeidsrechtelijke risico’s bij het overnemen van personeel? Welke contracten neem ik over? Een verkoper wil zeker weten dat er geen lijken in de kast liggen.

De ondernemer die zijn apotheek verkoopt denkt ‘Waarom al die vragen? Mijn apotheek draait al jaren zonder problemen’. De apotheker is hier vaak niet op voorbereid. Het uitleggen van het hoe en waarom van zo’n onderzoek is een belangrijk onderdeel in een overnametraject. Dat is waar één van onze krachten ligt.”

Ingewikkeld proces

“Maar ook voor kopers is het een ingewikkeld proces”, vervolgt Erik zijn verhaal. “Een koopcontract staat zoals vroeger niet meer op de achterkant van een bierviltje, maar in een 40-pagina tellend document vol juridische taal. Ik zeg altijd: het kost tijd, en in sommige gevallen vraagt het enig (tot veel) geduld, maar het hoort er nu eenmaal bij. In een aankoopproces is er vaak sprake van ’starters’. Vlak voordat de kopende partij tekent, vragen velen zich af ‘doe ik hier wel goed aan?’ Dat is heel normaal. Je gaat tenslotte een meerjarige verplichting aan met enig risico. Mijn taak is dan om de verschillende scenario’s in beeld te brengen, te relativeren en de persoon in kwestie gerust te stellen. Op verschillende momenten in het aankooptraject de nog te nemen stappen doorspreken en duidelijkheid geven helpt daarbij.”

Apothekersfonds

Om jonge apothekers te helpen bij het kopen van een apotheek heeft b+p Belastingadviseurs een apothekersfonds opgericht. Erik: “Banken financieren niet meer de volledige overnamesom van een apotheek. Vaak kijken we eerst naar de verkopende partij om het verschil in financiering te overbruggen. Als dat niet lukt, kan een fonds uitkomst bieden. Als alternatief voor een fonds is het ook mogelijk om een stukje financiering in de markt op te halen binnen onze grote klantenkring.  

Bij jonge ‘startende’ apothekers bieden wij aan om vrijblijvend mee te kijken als ze een apotheek willen overnemen. Een eerste gesprek, waardering van een apotheek en het uitbrengen van een bod nemen wij voor onze rekening. Ik vind het mooi om deze groep mensen op deze manier te helpen. Zo kun je echt verschil maken.”
 

Wil je meer weten over de overname of verkoop van een openbare apotheek? Of wil je gevonden worden door apothekers die hun apotheek willen overdragen? Neem contact op met b+p Belastingadviseurs of met Renée van Het Apotheekloket.

2 november 2021