Apotheker én trotse opleider: “Ik word blij als ik de ander zie opbloeien van nieuwe kennis"

Samar Dijkman is openbaar apotheker in Veendam. Sinds dit jaar is zij bevoegd Apotheker Opleider (ApOP). Deze maand is ze gestart met het begeleiden van haar eerste apotheker in opleiding tot openbaar apotheker specialist (AIOS). Iets waar ze veel zin in heeft: “Ik heb altijd al iets met onderwijs gehad.”

“Ik ben in 2008 afgestudeerd voor mijn studie farmacie”, vertelt Samar. “In mijn huidige apotheek ben ik aangenomen als AIOS en ik ben er blijven werken na het voltooien van de opleiding.” Affiniteit met onderwijs heeft Samar altijd al gehad. “Ik was in mijn studietijd onderwijsassistent tijdens practica. Na mijn opleiding tot AIOS gaf ik les in farmacotherapie aan de opleiding voor apothekersassistenten. Ook heb ik avondopleidingen verzorgd voor de KNMP.”

Opleiding tot ApOP

De opleiding tot ApOP wordt verzorgd door de KNMP en duurt twee volle dagen. Daarin moet je literatuurstudie doen en heb je praktijkopdrachten. Samar: “Je neemt praktijkcasussen vanuit je werkvloer mee en oefent met elkaar in rollenspelen.”

Belangrijk: goed kunnen overdragen

Het belangrijkste van de opleiding is dat je kennis goed leert overdragen. “Het runnen van een openbare apotheek heeft vele facetten”, zegt Samar. “Je bent niet alleen zorgverlener, maar ook ondernemer en manager. Over al die kanten van je vak moet je kennis op een duidelijke en enthousiasmerende manier kunnen overdragen.”

Zelfreflectie, inlevingsvermogen en open houding

Zelfreflectie en inlevingsvermogen zijn belangrijk in de opleiding en in het werk als opleider. “Je moet kritisch naar jezelf kijken. Hoe communiceer ik met de ander? Je moet je kunnen inleven in de ander. Jij bent al volledig thuis in je apotheek, je AIOS is dat nog niet. Wat voor jou vanzelfsprekend is, is dat voor de ander helemaal niet.”

Samar benadrukt het belang van de open houding die je als opleider moet hebben. “Besef dat iemand die net van de universiteit komt helemaal up-to-date is wat kennis betreft. Een nieuwe AIOS is vaak energiek en enthousiast. Sta hiervoor open, want de energieke gedrevenheid van jonge apothekers brengt vernieuwing in de apotheek.”

Trotse opleider

AIOSsen begeleiden kost tijd, maar dit heeft Samar er graag voor over. “Het is iets wat ik graag doe en waar ik achter sta. Ik word echt blij als ik de ander zie opbloeien door nieuwe kennis en vaardigheden.”

Daarnaast is opleiden volgens Samar iets om trots op te zijn. “Ik ben een trotse opleider. Ik heb het meteen aan mijn cv toegevoegd en het op mijn LinkedIn-profiel geplaatst. Het is echt een toegevoegde waarde voor mijn portfolio.”

Advies: ga opleiden

Samar raadt haar collega’s van harte aan om ook AIOSsen op te leiden. “We hebben hen hard nodig in de toekomst. De zorg in de openbare apotheek verandert. Ik verwacht dat apotheken zich meer en meer gaan specialiseren en meer gaan samenwerken met andere medische specialismes. Dit zijn allemaal dingen die de nieuwe generatie AIOSsen moet meekrijgen. Neem daarom echt de tijd voor hun opleiding. Je hebt hiermee niet alleen invloed op het leerproces van de AIOS, maar ook op de vorming van de farmacie van de toekomst.”
 

Heb je plaats voor een AIOS in je apotheek? Op onze site kun je vacatures plaatsen. Benieuwd naar het verhaal van AIOS Stefani? Dat lees je hier

17 november 2020