Stefani is tweede apotheker in Veendam. Een jaar geleden is zij gestart als apotheker in opleiding tot specialist (AIOS) onder begeleiding van beherend apotheker en mede-eigenaar Samar Dijkman-Mardo (ApOP). In dit jaar is ze totaal anders naar haar vak gaan kijken en heeft ze vertrouwen gekregen in haar toekomstige rol als zorgverlener en leidinggevende.
Als jonge moeder is Stefani meteen na haar zwangerschapsverlof gestart met de tweejarige opleiding. Zonder de steun van haar begeleider Samar en Apothekers Combinatie Veendam was dit nooit gelukt. “Het is belangrijk om een werkplek te hebben waar je jezelf op je gemakt voelt. Je moet de ruimte krijgen om de specialisatie te doen en je te ontwikkelen.”
De route als AIOS
“Mensen helpen die chronisch ziek zijn en hun leven gemakkelijker maken, dat is waarom ik farmacie ben gaan studeren”, vertelt Stefani. “Nu ik deze vervolgopleiding doe, kan ik mijn vak nog beter beoefenen. De kennis van alle onderdelen in de opleiding, zoals farmacotherapie en de communicatie, heeft me verrijkt en nu kan ik patiënten nóg beter helpen. Empathie en verdieping van de vakinhoudelijke kennis is veel waard. Je vertrouwen groeit en daarmee kan je de patiënttevredenheid verhogen.”
“Met de kennis uit deze opleiding kan ik mijn ambities waarmaken. Ik wil graag dingen verbeteren voor patiënten en meer projecten opzetten.”
Vertrouwen is de sleutel
Momenteel is Stefani druk met een project omtrent het herhalen van chronische medicatie via de apotheek. Hiermee laat ze zien wat haar waarde als apotheker voor patiënten is. Ze kijkt uit naar haar toekomst als openbaar apotheker en wil er zijn voor haar patiënten. Tijdens gesprekken in de apotheek bouwt ze een professionele band op met een persoonlijke aanpak. Ze hoopt dat mensen haar benaderen als ze vragen hebben.
Vertrouwen hebben in jezelf is belangrijk voor de rol van de openbaar apotheker. “Ik wil gezien worden als een volwaardige zorgverlener naast artsen. De arts stelt de diagnose en de apotheker is medebehandelaar in de vorm van een geneesmiddelenexpert.”
Discipline en een goede werkplek
“In het begin van de opleiding weet je niet goed wat je kunt verwachten. Het is lastig om acht uur per dag voor een scherm te zitten en online les te volgen, dit is nu even zo in verband met corona. Het is fijn dat je een WhatsAppgroep hebt met lotgenoten, zo kunnen we elkaar steunen en verder helpen. Samen gaan we dit avontuur aan.”
“Er is een vaste cyclus van vier weken”, vervolgt Stefani. “Hierin krijg je meerdere opdrachten die je maakt als voorbereiding op de studiedag. Ook maak je kennistoetsen. Dan is er twee weken rust. In twee jaar maak je honderd opdrachten (EPA’s), elf kennistoetsen en één centrale eindtoets. Ik heb alle ruimte gekregen om mezelf voor te bereiden op opdrachten en toetsen. De balans tussen werk en privé is altijd een uitdaging, vooral met een jong kind. Het is daarom fijn een werkgever te hebben die dat begrijpt.”
Zorg voor uitdaging
Een jaar geleden was voor Stefani nog niet duidelijk hoe ze haar rol als apotheker in de toekomst zag. Na één jaar in deze specialisatie wel.
“Tijdens mijn werk in de apotheek mag ik ook de verantwoordelijkheid pakken. Dat zorgt voor uitdaging en maakt het werk leuker. Ik gun iedere collega op de werkvloer een uitdagende baan. Van bezorger tot en met apotheker heb je motivatie en voldoening nodig in het werk. Voor mij is het belangrijk dat we het leuk hebben op de werkvloer. Extra taken, projecten of verantwoordelijkheden kunnen bijdragen aan meer werkplezier.”
Toekomst
Stefani gaat met vertrouwen de toekomst tegemoet en heeft de ambitie om na haar specialisatie beherend apotheker te worden. “Ik wil graag mijn eigen koers varen en aan het roer staan in de rol van medebehandelaar en apotheker.”
Benieuwd naar het verhaal van Stefani's opleider Samar? Trotse opleider Samar vertelt graag over haar ervaringen.