Apotheker over beroepsvereniging Optima Farma: “Bij uitstek plek voor apothekersassistenten”

Harm Sanders, apotheker en mede-eigenaar van apotheek Elderveld in Arnhem, maakte zijn apothekersassistenten lid van beroepsvereniging Optima Farma. De voornaamste reden is dat het vak van apothekersassistent onder forse druk staat. “Om zich uit te spreken en om dingen te veranderen, moeten assistenten zich verenigen.”

Optima Farma is dé beroepsvereniging van apothekersassistenten. De vereniging heeft drie belangrijke speerpunten: kwaliteit, positioneren en profileren. Door na- en bijscholing te verzorgen en een kwaliteitsregister bij te houden, houdt Optima Farma de kwaliteit van zorg door haar leden op peil. Daarnaast positioneert de vereniging de beroepsgroep: Optima Farma laat zien hoe belangrijk de apothekersassistent is in de apotheek. Tenslotte profileert Optima Farma zichzelf als vereniging die staat voor de beroepsgroep en dingen voor elkaar krijgt.


Voorzitter Trudy van Geffen geeft een presentatie over de campagne #WeSlikkenHetNietLanger

Doorontwikkelen

De scholingen die Optima Farma biedt, motiveerden Harm Sanders om zijn apothekersassistenten lid te maken. “Formeel zijn assistenten niet verplicht om zichzelf na te scholen. Hun diploma geeft voldoende bevoegdheid. Die vrijblijvendheid wil ik niet, ik wil dat mijn medewerkers zich doorontwikkelen.”

“Ik wil dat mijn medewerkers zich doorontwikkelen.”

Beroep onder druk

Maar de belangrijkste reden waarom Harm zijn medewerkers lid maakte, is dat het beroep van apothekersassistent onder druk staat. Dat is een rechtstreeks gevolg van het preferentiebeleid.

“Zorgverzekeraars hebben het nu grotendeels voor het zeggen”, vertelt Harm. “Zij bepalen welk merk medicatie vergoed wordt en hoeveel budget een apotheek jaarlijks heeft.”

Assistenten gaan er jaarlijks op achteruit. “Elk jaar moeten we meer zorg leveren voor hetzelfde geld. Uiteindelijk willen zorgverzekeraars het goedkoopste alternatief. Ze zien liever dat we onze medicijnen laten bezorgen door onderbetaalde koeriers dan dat apothekersassistenten deze verstrekken.”

Complexer

Het beroep van apothekersassistent is door alle ontwikkelingen een stuk complexer geworden. Harm: “Het is zoveel meer dan alleen achter de balie staan. Ze moeten op de hoogte zijn van alle regels van zorgverzekeraars en de overheid. Ze hebben veel meer administratieve, zorggerichte en farmaceutisch inhoudelijke taken bovenop de taken die ze al hadden. Dat gaat ten koste van de aandacht voor de patiënt.”

“Mijn assistenten hebben het naar hun zin in de apotheek”, vertelt Harm. “Alles is goed georganiseerd en ze houden van hun werk. Toch zouden ze het werk niet aanbevelen aan de jongere generatie. Dat is een slecht teken.” Er zijn volgens Harm te weinig mensen die apothekersassistent willen worden. “We zien een vergrijzing in de beroepsgroep.”

“Apothekersassistenten moeten zich verenigen om te voorkomen dat ze worden weggesaneerd.”

Een stem geven

Deze alarmerende trends waren voor Harm reden zijn assistenten lid te maken van Optima Farma. “Ik wil de assistenten een stem geven. Ze moeten zich verenigen om te voorkomen dat hun beroep volledig wordt weggesaneerd.”

Harm constateert dat apothekersassistenten van zichzelf niet geneigd zijn zich te verenigen. “Over het algemeen zijn het zorgzame mensen. Je aansluiten bij een belangenvereniging vraagt om een activistische instelling. Die is er niet altijd.”

Harms medewerkers zijn nu actief binnen Optima Farma en de vakbond. Dat moedigt Harm uiteraard aan, maar hij benadrukt dat zijn medewerkers alleen het verschil niet kunnen maken. “Er moeten dingen veranderen en daarvoor moeten meer apothekersassistenten zich verenigen.” 

Verzamelplek

Optima Farma kan volgens Harm het verschil maken. “Ze hebben veel kennis en zijn een partij die serieus genomen wordt. Optima Farma heeft al belangrijke dingen voor elkaar gekregen. Ze zijn bij uitstek de verzamelplek voor apothekersassistenten.”

Maar verenigingen bestaan bij de gratie van leden. En dat zijn er nog te weinig. Harm: “Optima Farma doet zijn best, maar heeft een beperkte slagkracht zolang nog te weinig apothekersassistenten lid zijn.”

Actie

Samen met Optima Farma wil Harm een landelijke actie opzetten en daarmee alle apothekersassistenten bereiken. De voornaamste doelen zijn bewustzijn kweken en veranderingen teweegbrengen. “De meeste assistenten beseffen zelf niet hoe hun vak onder druk staat.”

Ook bij collega-apothekers mist Harm dit bewustzijn. Daarom wil hij hen oproepen om zijn voorbeeld te volgen en hun assistenten lid te maken van Optima Farma. “De apothekersassistent is een essentieel onderdeel van je apotheek. Daar moet je voor vechten.”

Optima Farma heeft verschillende lidmaatschapspakketten. Bekijk hier welke het beste past bij jou of jouw apotheek.  
 

Op zoek naar een getalenteerde apothekersassistent? Het Apotheekloket brengt je in contact met de juiste professional.

24 november 2021