Al sinds jaar en dag werken er in de zomervakantie farmaciestudenten bij Hans Schuurman in de apotheek. Service Apotheek Sasburg is gelegen in Sneek, dik een uur rijden vanaf Groningen, waar de opleiding Farmacie is gevestigd. Toch is er elke zomer wel minimaal één farmaciestudent die het leuk vindt om te komen werken in zijn apotheek. “Studenten gaan in de zomervakantie vaak weer terug naar hun ouderlijk huis, en daar zit altijd wel een openbare apotheek in de buurt.”
Toen Hans zelf nog een student was, werkte hij wel eens in de apotheek om wat bij te verdienen. Het was daarom een logische keuze om in zijn eigen apotheek ook vakantiewerk aan te bieden. “Ik vind het bijzonder om te zien dat zo weinig collega-apothekers een farmaciestudent in dienst hebben. Iedereen die het van mij hoort, vind het namelijk een goed idee. Ik denk dat apothekers er niet direct aan denken.”
En dat terwijl het binnen de openbare farmacie vaak een uitdaging is om vakantiekrachten te vinden. “Sommige apotheken zoeken zelfs vakantiekrachten buiten het vak. Je krijgt sollicitaties binnen, die moet je doornemen en vervolgens voer je gesprekken. Dat kost heel veel tijd. Ik plaats een oproep bij de universiteit in Groningen en kies voor een farmaciestudent. Voor hen is dat ook aantrekkelijk want ze krijgen goed betaald. Het is een beter betaalde bijbaan dan in de horeca.”
Volwaardige kracht
Een goed salaris en extra ervaring is fijn voor de student, maar wat is de meerwaarde voor de apotheker? “De studenten die bij mij in de apotheek werken zijn vaak vierde- of vijfdejaars. Zij hebben al aardig wat basiskennis. Je hebt er echt een volwaardige kracht bij in de apotheek en ze pakken alles heel snel op. Het is ook motiverend voor het gehele team, want het zorgt voor leuke gesprekken in de koffiepauzes, bijvoorbeeld over de manier waarop je een afgifte doet aan de balie. Een student doet dat nog heel geprotecolleerd. Dan zien we een student dat doen, en zien is nadoen!”
Iedere farmaciestudent mag uiteindelijk aan de balie staan, want het apotheekteam geeft ze balietraining. “Dan weten ze ook hoe het is om met echte patiënten om te gaan. Alles wat ze hebben geleerd kunnen ze toepassen in de praktijk.”
Wederzijds leerproces
Het is een wederzijds leerproces: “Op de eerste werkdag zeg ik tegen de farmaciestudent: ‘Op de laatste dag ga ik vragen of je nog tips voor mij hebt. Als je zaken anders zou doen, hoor ik dat graag.’ Dus ze letten altijd heel goed op en stellen vragen. Daar kunnen ze veel van leren, maar anderzijds leer ik ook van hen. Zij zien ons werkproces van een afstand. Voor dat proces zijn wij soms een beetje blind geworden. Ik ben dan altijd heel benieuwd wat zij daarvan vinden.”
Toekomst waarborgen
Door een farmaciestudent aan te nemen, draag je als apotheker bij aan een toekomstbestendige openbare farmacie. Hoe eerder een farmaciestudent in contact komt met de openbare apotheek, hoe beter ze een keuze kunnen maken over welke richting ze op willen en hoe sneller ze dan misschien wel voor de openbare farmacie kiezen.
Hans sluit zich daarbij aan: “Behoorlijk veel studenten kiezen voor ziekenhuisfarmacie, omdat ze nog nooit óf pas te laat in contact komen met de openbare apotheek. Laat een farmaciestudent alvast kennis maken, zodat ze zien dat ook ons vak divers en uitdagend is. Je moet iets toch eerst ervaren voordat je weet of het bij je past.”
Heb jij deze zomer ook plek voor een farmaciestudent in de apotheek? Plaats jouw vacature op onze vacaturebank! Nog meer weten? Lees ook de Q&A met apotheker Hans Schuurman.