Q&A voor apothekers: Een farmaciestudent als werknemer in de apotheek

Vind jij het lastig om tijdelijk personeel te vinden voor in vakantieperiodes? Ter ondersteuning tijdens de zomermaanden, of om wat extra handen te hebben rondom de feestdagen. Denk eens aan een farmaciestudent! Zij hebben de nodige kennis en voelen zich vaak snel thuis in de apotheek. Apotheker Hans Schuurman geeft in deze Q&A antwoord op jullie vragen over het hebben van een farmaciestudent in de apotheek.

Al sinds jaar en dag werken er in de zomervakantie farmaciestudenten bij Hans in de apotheek. Elke zomer zijn er wel één of meerdere studenten die het leuk vinden om in zijn apotheek – Service Apotheek Sasburg – te komen werken. De reden waarom hij het elk jaar weer aanbiedt is simpel: het is een win-win-situatie!

Wat voor werkzaamheden kan ik de farmaciestudent laten doen?

“Dat is in eerste instantie afhankelijk van hoe ver de farmaciestudent is in de studie. In het begin zijn het vooral werkzaamheden als uitvullen en smartfilling. Een vierde- of vijfdejaars heeft genoeg basiskennis om achter de balie te staan. Dat laat ik ze dan ook doen nadat we ze balietraining hebben gegeven. Een inhalatie-instructie kunnen ze ook zelfstandig oppakken. Ook betrek ik ze in projecten waar ik mee bezig ben. Dan helpen ze mij met het bellen van verschillende patiënten of andere zorgverleners. Zo krijgen ze ook weer een andere kant van het werk mee.”

Wat is belangrijke wet- en regelgeving?

“Een farmaciestudent is geen gediplomeerd medewerker. Dat betekent dat er altijd een dubbele controle uitgevoerd moet worden. Ik begrijp dat die controle iets kan zijn wat collega-apothekers tegenhoudt om een farmaciestudent aan te nemen, maar die controle moet je ook uitvoeren bij alle andere vakantiemedewerkers.”

Ben je extra tijd kwijt aan een farmaciestudent?

“Nee, helemaal niet. Het uitvoeren van een controle is nog steeds sneller dan het zelf klaarmaken van recepten. Jonge mensen nemen juist extra energie mee, wat uiteindelijk alleen maar een positief effect heeft op het team. Wie weet houden we daardoor wel tijd over…”

Waarom zou ik een farmaciestudent aannemen in plaats van een ondersteunend medewerker?

“Een ondersteunend medewerker is niet per se gekwalificeerder personeel dan een farmaciestudent. Daarnaast wil de ondersteunend medewerker vast ook graag een keer op vakantie. Een farmaciestudent kan de druk dan verlagen. Denk aan werkzaamheden als klaarzetten voor aflevering, sorteren en controleren.”

Is een nulurencontract nog van deze tijd?

“Ik werk niet meer met een nulurencontract. In mijn ogen is het niet sociaal om dat aan te bieden. Mocht je werknemer ziek zijn, student of niet, krijgt hij of zij helemaal niets. Ik kies ervoor om vooraf afspraken te maken, bijvoorbeeld dat ze van 1 juni tot en met 31 juli in dienst zijn, voor dertig of veertig uur per week. Dan schrijf ik de ene week dertig uur en de andere week veertig uur, zodat ze af en toe ook vrij kunnen nemen. Zo kun je het zelf een beetje schuiven.”

Hoe vind je geschikte studenten in de regio?

“Plaats een oproep bij een studentenvereniging! Zelf doe ik dit bij de Rijksuniversiteit in Groningen, maar dit kan ook bij Universiteit Utrecht. Je kunt ook geheel gratis een advertentie plaatsen op de website van Het Apotheekloket. Zij brengen je dan in contact met een farmaciestudent uit de regio.”
 

Heb jij deze zomer ook plek voor een farmaciestudent in de apotheek? Plaats jouw vacature op onze vacaturebank! Nog meer weten? Lees ook over de andere ervaringen van apotheker Hans Schuurman.


> Op deze pagina vind je alle artikelen over een farmaciestudent in dienst <

12 mei 2021