De sleutel tot het runnen van een succesvolle apotheek? "Luisteren en inleven"

Toen Renate Bosma tijdens haar ziekenhuisstage het contact met patiënten mistte, was de keuze voor de openbare farmacie snel gemaakt. Ze specialiseerde zich tot openbaar apotheker en nam in 2006 twee apotheken over, die ze in 2014 samenvoegde tot haar huidige apotheek: Service Apotheek de Hertog in Franeker. Genoeg ervaring dus! We vroegen Renate wat je naast farmaceutische kennis moet weten om een succesvolle praktijk te runnen.

 

Renate vertelt dat ondernemend zijn een belangrijke vaardigheid is als openbaar apotheker. “Je hebt een bedrijf dat je moet runnen en je moet simpelweg geld verdienen”, vertelt Renate. Hierbij komen veel dingen kijken. “Je moet ten eerste goed inkopen kunnen doen. Maar denk ook aan voldoende personeel op de werkvloer, een goed werkrooster en de administratie op orde. Dit is de basis voor een goede apotheek.”

Het hebben van empathie

“Als apotheker moet je goed luisteren naar wat ketenpartners tegen jou vertellen én wat zij nodig hebben”, vertelt Renate. Een ketenpartner is iedereen met wie een apotheker samenwerkt, zoals de huisarts, de thuiszorg en instellingen aan wie geneesmiddelen worden geleverd.

Door goed te luisteren, kun je jezelf beter inleven in anderen volgens Renate. Zo voorkom je misverstanden. Daarnaast is empathie voor patiënten van belang. Renate: “Snap waarom iemand iets wel of niet doet en bedenk met elkaar hiervoor een oplossing.” Een voorbeeld uit de praktijk? “Soms wil een patiënt een ander geneesmiddel dat niet in het preferentiebeleid staat. Als apotheker moet jij inzien waarom de patiënt graag dat specifieke medicijn wil.”

Leiderschap

Leiderschap is een andere belangrijke kwaliteit voor apothekers. Renate vertelt dat iedereen tot zijn recht moet komen en moet doen waar hij of zij het beste in is. Voor een goede teamspirit moet je als team samenwerken met de werknemers. Renate spreekt uit ervaring: “Je werknemers zijn het belangrijkste, want je kunt een apotheek niet in je eentje onderhouden.”

Kennis over farmacie voldoende?

“Apothekers zijn de spil in de eerstelijnszorg. Waarom? Wij zijn laagdrempelig en toegankelijk, hebben kennis over data, kunnen goed luisteren én de meeste apothekers zijn waanzinnig goed in organiseren. Wanneer je dit als apotheker beheerst, kun je het ver schoppen”, vertelt Renate.

Een tip die de apotheek-eigenaar meegeeft aan toekomstige apothekers? “Draai zoveel mogelijk mee in een openbare apotheek. Denk aan een bijbaan, waardoor je alle kanten van het beroep leert kennen. Als openbaar apotheker voer je verschillende taken uit. Die afwisseling maakt het beroep uniek.”


Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij het runnen van negen(!!) apotheken? Lees dan het verhaal van Casper Bongarts.

4 april 2023