De opleiding tot openbaar apotheker specialist: vroeger en nu

De vervolgopleiding tot openbaar apotheker specialist is in de loop van de jaren flink veranderd. Van een verzameling losse cursussen werd het een gestructureerd traject, waarin de AIOS (apotheker in opleiding tot openbaar apotheker specialist) essentiële competenties ontwikkelt. In 2016 is het specialisme officieel erkend door het ministerie van VWS. Openbaar apotheker en opleider Mariëlla de Rooij-Duran vertelt over de veranderingen. “De opleiding is nu echt gericht op farmaceutische dienstverlening.”

In het diepe

Toen Mariëlla haar specialisme twintig jaar geleden deed, werd het nog de ‘registratiefase’ genoemd. “De opleiding was destijds veel minder geïntegreerd met het werk dan nu. Eens in de maand had je een opleidingsdag, dan deed je een cursus. Verder leerde je het werk gewoon door het te doen, in de apotheek. Je werd wat meer in het diepe gegooid.”

Kerncompetenties

Inmiddels is de opleiding tot openbaar apotheker flink veranderd. “Het is nu een traject waarin je als apotheker kerncompetenties moet ontwikkelen. De begeleider ondersteunt hierin en houdt de vorderingen in de gaten.” De kerncompetenties ontwikkelt de apotheker met opdrachten. Mariëlla: “Om deze te doen, is echt contact met de patiënten nodig. Je werkt met casussen uit je eigen apotheek.”

Sinds 2012 heeft Mariëlla als Apotheker Opleider (ApOP) twee AIOSsen begeleid. Op 1 oktober is de derde AIOS gestart.
 

“Voor de opdrachten is intensief contact met de patiënten nodig”


Farmaceutische dienstverlening

“De opleiding heeft zich aangepast aan de ontwikkelingen in de zorg en is veel meer dan vroeger gericht op farmaceutische dienstverlening”, vervolgt Mariëlla. “Een belangrijk onderdeel is samenwerking met overige professionals, zoals huisartsen en medisch specialisten. Verder leren AIOSsen tegenwoordig meer over personeelsmanagement, wat ontzettend belangrijk is voor een goedlopende apotheek.”

Investering

Als opleider moet je tijd vrijmaken voor je toekomstige collega’s. Het is niet iets wat je er zo even bij doet. Mariëlla vindt dit geen probleem. “Het hoort bij het werk. Je moet de feeling met elkaar houden. Ik investeer in mijn AIOSsen en zie graag dat dit zich tijdens en na de opleiding terugbetaalt als we weer een goede collega in de farmacie hebben. Dat komt de specialisatie en de beroepsgroep alleen maar ten goede.”
 

“Ik investeer in mijn ApIOSsen. Dat komt de specialisatie en de beroepsgroep alleen maar ten goede”


De huidige AIOS van Mariëlla start binnenkort met het TOP-programma, ontwikkeld door Service Apotheek. Dit programma biedt verdieping bovenop de vervolgopleiding tot openbaar apotheker specialist, en is er voor net afgestudeerden die echt het beste uit zichzelf willen halen. Neem contact op voor meer informatie.

Wil je meer weten over opleiden? Mariëlla vertelt over haar ervaringen als ApOP.

4 november 2020