Het aantal studenten dat kiest voor het doorlopen van de specialisatie tot openbaar apotheker, heeft het afgelopen jaar een daling ingezet. In 2019 kozen 135 studenten voor het specialisme, in 2020 waren dat er nog maar 93. De aanwas van nieuwe openbare apothekers wordt kleiner. En dat kan een probleem vormen, want door vergrijzing zien we ook steeds minder nieuwe zelfstandige apothekers. Hebben farmaciestudenten twijfels en vooroordelen over de openbare farmacie? Jij als apotheker kunt eventuele twijfels wegnemen, en daarmee de dalende lijn doorbreken. In dit artikel vertellen we je hoe.
Allesbeslissende keuze
Na een studietijd van zes jaar gaat de afgestudeerde farmaciestudent een allesbeslissende keuze maken. Welke richting wil hij of zij op? De openbare farmacie, ziekenhuis farmacie of de farmaceutische industrie? De keuze is reuze. Na de master Farmacie kan een student direct aan de slag als beleidsadviseur, chemicus of toxicoloog. Of onderzoek doen aan een universiteit, in de industrie of bij klinische geneesmiddelstudies.
Voor zowel het specialisme openbaar apotheker, als het specialisme ziekenhuisapotheker dient de student na de master nog een vervolgopleiding te doen. Maar kun je er van uitgaan dat de wil er is om nóg twee jaar in de schoolbanken te zitten als hij of zij enkel stage heeft gelopen in de openbare farmacie? Als farmaciestudenten tijdens de studie niet de stap nemen richting de openbare apotheek, is de kans klein dat ze uiteindelijk wel voor die richting kiezen in de toekomst.
Leren, beleven en ontwikkelen
De oplossing? Farmaciestudenten de kans bieden om eerder en uitgebreider in contact te komen met het openbaar apothekerschap. Het is belangrijk voor hen om te kijken waar ze een goed gevoel bij hebben en wat ze interessant vinden. Zodat ze alle opties af kunnen wegen. Die kans kun je ze geven door een vakantie- of bijbaan in de apotheek aan te bieden. In deze Q&A lees je meer over een farmaciestudent als werknemer in de apotheek.
Tijdens een vakantie- of bijbaan kan de student eventuele vooroordelen in de praktijk ervaren en kennis opdoen over het vak. Ze leren, beleven en ontwikkelen interesses. Dat alles zorgt er ten eerste voor dat ze tijdens die allesbeslissende keuze ook echt een gegronde keuze kunnen maken. Maar het zorgt er ook voor dat de keuze misschien eerder valt voor de openbare farmacie, want ze weten hoe het er op de werkvloer aan toegaat.
Ondernemer én zorgverlener
Ben je zelfstandig openbaar apotheker? Neem een farmaciestudent dan gerust mee in de werkzaamheden die jij hebt als ondernemer. Deel ervaringsverhalen en enthousiasmeer studenten om eens aan een eigen apotheek te denken. De meest gehoorde vooroordelen gaan over het krijgen van balans tussen het ondernemen en zorg verlenen, en over het financiële plaatje. Samen dragen we bij aan toekomstbestendige openbare farmacie!
Heb jij deze zomer plek voor een farmaciestudent in de apotheek? Plaats jouw vacature op onze vacaturebank. Nog meer weten? Lees over de ervaringen van apotheker Hans Schuurman.